ЛЮБОПИТНО

Машала: Това са четирите най- харесваните ястия в турската кухня

Кулинарията в Турция е цветна, екзотична и изключително подправена. В нея ястията имат неповторими вкусове и аромати, които подсказват за историческата и културната идентичност на страната.

Турската кухня е богата на разнообразни и вкусни ястия, които отразяват богатството на традициите и културата на страната. Характерно за турската кулинария е, че тя използва разнообразие от подправки, като често се включват чесън, червен пипер, кимион, кориандър и други, които придават уникален вкус на ястията.

Но знаете ли, че измежду всички ястия има точно четири, по които всички българи точат лиги.  

Ето кои са най-обичаните ястия от турската кухня:

Баклава

Едно от най-обичаните ястия от турската кухня е баклавата. Тя представлява иконичен сладкиш, чийто произход е обвит в историята на различни култури и региони. Той се състои от тънки слоеве тесто, пълнени със смес от ядки (често орехи или фъстъци) и захарен сироп или мед.

Приготвянето на баклавата изисква търпение и внимание към детайлите. Тънките листа на тестото се нареждат в слой на плоча, между които се слага плънка от смлени ядки, често смесени със захар и подправки. След това се изрязват на различни форми и се пекат до златисто кафяв цвят. След като се изпекат, баклавите се заливат със захарен сироп, който се абсорбира във всеки слой, правейки ги сочни и сладки.

Тава джигер

Едно от най-вкусните и обичани турски ястия е тава джигерът. Той е традиционно турско ястие, което включва печени телешки или агнешки дробчета. Той е популярен в турската кухня и се среща в различни региони на Турция. Тава джигер е част от турската кулинарна история и традициите на местните хора. Това ястие е свързано с традиционната кухня и се предпочита от мнозина заради своя вкус и текстура.

За приготвянето на тава джигер, телешките или агнешките дробчета се нарязват на малки парчета и се приготвят на тава с различни подправки като черен пипер, сол, чесън и други подправки. Печенето става във фурна или на тиган, като важно е да се запази мекотата и сочността на дробчетата.

Тава джигер е популярно ястие в турските ресторанти, които предлагат традиционна турска кухня. То е част от менютата на местни ресторанти, предлагащи типични турски ястия, както и на различни пазари и фестивали, където се предлагат традиционни ястия.

Шакшука

Друго популярно ястие от турската кулинария е шакшуката. Тя представлява традиционна рецепта в турската кухня, която се състои от яйца, печени в доматен сос, често с добавени подправки като чесън, чили, пипер и кориандър.

За приготвяне на турската шакшука доматите се задушават с подправки като чесън, чили, пипер и кориандър, докато се получи гъст сос. В този сос се правят вдлъбнатини, където се разбиват яйца. Тяхното приготвяне продължава до получаване на задоволителна степен на варене на белтъците, като жълтъците остават течни.

Шакшуката е популярна в много кафенета и ресторанти в Израел, Палестина и регионите на Средиземноморието. Вече се предлага и в други части на света като част от менютата на заведения, които сервират израелска или средиземноморска кухня. Това е ястие, което се консумира често за закуска или леко обедно ястие.

Япрак долма (лозови сарми)

Още едно от най-обичаните турски ястия е япрак долмата. Тя е традиционно балканско ястие, което е широко разпространено в Турция. Рецептата се състои от лозови листа, пълнени със запечен ориз, месо и подправки. 

Листата от лоза се пълнят със смес от ориз, нарязани зеленчуци като моркови или домати, месо (понякога), лук, подправки като мента, праз, копър и др. Плънката се навива върху листата и след това се подрежда в тава за печене.

Това ястие е характерно със своята сочност и изразен вкус на лозови листа, които впечатляват с ароматите на плънката. Обикновено се сервира със заквасена сметана или лютеница. Япрак долма се предлага в множество ресторанти, сервиращи традиционна турска, гръцка или балканска кухня.

Турското ястие се среща в цял свят, е най-популярно в регионите, където имат силни кулинарни връзки с традициите на балканската или средиземноморска кухня. / jenata.blitz.bg

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

ПРОЧЕТИ

Back to top button