ОБЩЕСТВО

МВР шефът с горещи подробности за убийствата на Нотариуса и Алексей Петров

На срещата с „Фронтекс“ обсъдихме увеличаване на броя на служителите на „Фронтекс“, които ще бъдат разположени на българо-турската и българо-сръбската граница. Това заяви пред bTV министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

„Отчитаме спад с около 70% на броя на опитите за нелегално преминаване на българската граница. Категорично сме готови за Шенген на всички нива и тази оценка е дадена и миналата година от мисията по линия на Шенген“, обясни той.

„Най-вероятно до първата половина на месец март ние ще сме готови технически за това, което предстои по въздух и вода. Организацията е предимно по отношение на концесионерите на летищата. Те имат по-големия ангажимент“, добави той.

По отношение на убийството на Мартин Божанов-Нотариуса и намека на директора на СДВР, че то скоро може да бъде разкрито, Стоянов каза: „Директорът на СДВР не е човек, който казва нещо случайно. Щом го казва, значо има нещо предвид“.

Относно това дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията министърът посочи: „Отговорът на този въпрос ще бъде изяснен в рамките на досъдебното производство“.

„Повече са сигналите, които са свързани с Мартин Божанов. Ако не ме лъже паметта – 28, като 22 са против Мартин Божанов, а останалите 6 са жалби и сигнали, които той е подавал. По всички тези сигнали ние сме изготвили справка“, каза Стоянов.

„Сигналите от ГДБОП са предимно за търговия с влияние и пране на пари“, допълни той.

„От ГДБОП не е изтичала информация в посока Нотариуса. ГДБОП е единствената структура, която под мое ръководство успя да събере данни за образуване на досъдебно производство срещу Мартин Божанов“, подчерта Стоянов.

Той изтъкна, че ако Бойко Рашков е имал информация за теч на данни от ГДБОП, е трябвало да сезира вътрешна сигурност.

Във връзка с твърденията, че „СС Клуб“ на Божанов е бил пазен от полицията, министърът каза: „Данните по безспорен начин показват, че автомобилите, които са били в близост на заведението и са засичани многократно там, не са автомобили на МВР“.

Стоянов поясни, че разследващите работят в посока разкриване на убийството, но поясни, че „не сме работили в посока на това кой и дали изобщо е работил в клуба“.

„Не мога да ви дам отговор на въпроса къде се намира към момента Петьо Петров-Еврото. Той е обявен за държавно издирване“, заяви Стоянов.

По отношение на проверката за „Осемте джуджета“ той каза категорично: „Не фигурира името на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов. Не са установени данни за съпричастност на Сарафов към кръга от проверяваните лица“.

„Убийството на Алексей Петров е тежко поръчково убийство. Този тип убийства изискват по-сеериозен и продължителен период на разследване. Анализира се огромен обем информация. Разпитват се множество свидетели“, коментира още министърът.

„Да, има извършени процесуално-следствени действия в условията на неотложност. Ние имаме това право“, каза той по отношение на проверките в сградата на „Лев Инс“.

„За да се стигне до поръчването на такова убийство, следва да стигнем до физическия извършител“, подчерта той.

Вътрешният министър каза ще, че е планирано от следващата седмица служители на Жандармерията също да получат право да връчват глоби и фишове на пътя. Това ще става като им се даде достъп до системата за проверка на водачите.

„От началото на април следва да започнем да получаваме автомобили по линия на Пътна полиция“, каза Стоянов и обясни, че с 4 обществени поръчки ще бъдат закупени 273 камери за контрол на сигурността.

„През изминалата седмица проведох среща с вицепремиера Мария Габриел, на която изговорихме постигнатото по управленската програма. Представих част от основните приоритети на МВР за тази година.

За това кой министър ще остане на съответния пост, считам, че решението ще се взема от премиера и вицепремиера. Това решение следва да бъде съгласувано с лидерите на политическите партии, подкрепящи правителството“, заяви Стоянов.

„Нямам никакво предложение. Просто съм запознал с това, което сме постигнали до момента, това, което сме заложили“, допълни той.

Относно това дали би искал да продължи да бъде министър, Стоянов каза: „Аз съм готов да довърша това, което аз и моят екип сме започнали“.

„Аз съм министър на вътрешните работи и съм министър на българските граждани. Аз не съм политическо назначение, нямам политически пристрастия, на мен ми е предложено и съм назначен на поста в качеството ми на експерт“, изтъкна той.

„Не знам дали партия стои зад мен, но би следвало тези, които подкрепят правителството, да са зад мен“, посочи той.

По отношение на БТР-ите за Украйна, които все още не са потеглили към Украйна, Стоянов обясни: „Тези БТР-и бяха на МВР. С решение на МС от ноември миналата година много ясно е посочено, че тези БТР-и, за логистиската по придвижването им отговорност има само и единствено Министерство на отбраната.

Разбра се къде в София са скрити БТР-ите за Украйна и кой бави извозването

Физически тези машини всички се намират на територията на ГД „Жандармерия“ в София. В момента, в който има готовност да се извършва транспортът, ние сме готови физически да ги предадем“.

Министърът каза още, че знае кога ще се случи това.

ПРОЧЕТИ

Back to top button