ПОЛИТИКА

Надежда Нейнски обясни защо се напира толкова за поста на външен министър

Спорът за външно министерство вреди на имиджа на България. Това заяви бившият министър на външните работи Надежда Нейнски в ефира на NOVA. Според нея най-важното е да има приоритети, защото когато те са ясни, не е толкова важно кой стои на поста.

Нейнски определи тази битка като състезание между Мария Габриел и проф.

Николай Денков, което не е полезно за България, както отвътре, така и отвън.

„Това, което е важно, е да има едно правителство и единна външна политика. Аз виждам, че се коментира кой ще стане външен министър, но онова, което трябва да бъде коментирано, е какви са приоритетите на външната политика и по какъв начин те ще се развиват във времето, когато има общи приоритети“, добави тя.

Според нея значението на това кой ще бъде външен министър, визирайки личността, намалява, защото, ако има състезание, това означава, че ще има две външни политики и всяка една партия ще отстоява своите интереси и ще се опитва да разказва по-добрата приказка в чужбина.

„Външният министър обаче не е разказвач на успехите. Външният министър е интегрална част от едно правителство и успешната вътрешна политика води до успешна външна политика“, добави Нейнски.

Тя смята, че в случая партиите водят битка за имидж в чужбина и всяка от тях опитва да представи резултатите така, че да стане ясно кой има най-голяма заслуга за тях.

„Подобно състезание от партийна гледна точка изглежда смислено, защото в крайна сметка всяка една от партиите се явява след това на избори и ще трябва да представи пред собствените си избиратели, а и пред широката общественост своите успехи“, заяви още Надежда Нейнски.

ПРОЧЕТИ

Back to top button