ОБЩЕСТВО

Над 4 000 деца са потърсили съвет от Националната телефонна линия

снимка Булфото

Над 4 000 деца са потърсили съвет от Националната телефонна линия за деца през миналата година. За цялата 2023 година общо постъпилите обаждания са 26 000, като 8 000 от тях са за оказване на подкрепа.

„Сигналите се увеличават с много малък процент, може би с 3% . През 2021 г.

те бяха 709. Обажданията имат един вид цикличност. Най-много са обажданията през месеците януари, август, тогава най-често се случва, че родителите са в отпуск, нарушават се правата. Когато се взема детето, то не се връща навреме”, обясни Георги Иванов, държавен експерт и психолог в ДАЗД.

Най-малко са обажданията преди празниците. „Тенденцията е такава, че ако през 2021 г.  обажданията бяха около 9 000 само от деца, сега са наполовина. Тоест обаждат се родители, съседи, от 112, обаждат се лекари лични”, допълни Георги Иванов.

Обаждат се и граждани, за да съобщят за просещи деца. „Обаждат се съседи, които са чули тревожен силен шум в съседния апартамент или плач на дете, което говори за абсолютна нетърпимост на обществото към насилието на деца въобще”, обясни още Георги Иванов, цитиран от Нова тв.

Самите деца се обаждат, за да попитат как да комуникират правилно с връстниците си или с родителите си.

ПРОЧЕТИ

Back to top button