ПОЛИТИКА

Напрежението не стихва: Земеделци стягат нови протести, а Денков се гласи за мир

Очаква се в понеделник членовете на Българската аграрна камара и правителството да подпишат споразумение за мерките, с които държавата ще подпомогне земеделските производители.

Подписването на меморандум слага край на протестните им действия.

Над 20 организации на земеделци обаче не се отказват от протестите. Сред тях са Обединени български животновъди, Съюз на говедовъдите, Националната асоциация на оранжерийните производители, Асоциацията на земеделските производители.

Те ще представят декларация с подробните си искания, които включват и незабавна оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев. Според предварителните им намерения от утре те ще пренесат протестите си в София.

Земеделците от БАК подписват с властта споразумение в две части. В първата му част ще се съдържат финансовите параметри, а именно: сектор зърнопроизводство ще бъде подпомогнат при модулирана ставка,  като за първите 3 хил. дка ще получат по 20 лв./дка (10 лв. до края на  март и 10 лв. до септември), за следващите 3 хил. дка се полагат по  10 лв./дка (5 лв. сега и 5 лв. до септември), от 6  до 10 хил. дка – сумата е 5 лв./дка (половината сега, останалите до септември), най-големите стопанства ще получат пари само за първите си 10 хил. дка , а  малките производители с до 3 хил. дка ще получат парите безусловно, без да доказват загуби.

И още едно важно уточнение е – втори транш през септември ще има само при удължаване на регламента за украинска помощ, който към момента е до 30 юни. Секторите мляко, плодове и зеленчуци ще получат това, което искаха – подпомагане в миналогодишните размери.

Втората част от споразумението включва законодателни реформи по 7 важни за фермерите закони.

Друга част от земеделските организации обаче не спират протестите си. Инициативен комитет от 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор „Земеделие“  ще представи декларация с подробните  си искания, които включват и незабавна оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев, а от вторник се очаква да пренесат протестите си в София.

В неделя вечерта министър Кирил Вътев обяви, че ще се срещне с представители на Обединени земеделски производители и Български фермерски съюз:

„В 12.00 ч. ще дойдат представители на две организации, които протестират. Ще се срещнем и с тях. Пожелаха среща, ще дойдат. С други земеделски организации се опитахме да направим смислен разговор, те казаха, че било късно и идват само за да ми искат оставката“.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ  

ПРОЧЕТИ

Back to top button