ОБЩЕСТВО

На четири очи: Залужни огорчил Зеленски с лоши новини от фронта в разговор за уволнението му

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни в разговор с украинския президент Владимир Зеленски е дал да се разбере, че ситуацията на бойното поле едва ли ще се промени към по-добро за Киев в близко бъдеще. Това съобщи The Washington Post, позовавайки се на свои източници.

Според тях на 29 януари е проведен разговор, по време на който Зеленски е казал на Залужни, че скоро ще бъде уволнен. Президентът предположил, че промените във военното командване ще помогнат за подобряване на цялостната ситуация.

По време на срещата Зеленски е казал, че обществеността е все по-уморена от конфликта и помощта от международните партньори се е забавила.

На свой ред генералът е дал да се разбере на държавния глава, че бързо подобряване на позицията на Украйна на бойното поле е малко вероятно. Той е предложил и някои идеи за предизвикателствата, пред които ще се изправи неговият наследник.

Както отбелязва изданието, отстраняването на Залужни „може да доведе до обратния резултат и да позволи на Москва да се възползва от нестабилността“. „В тази ситуация само Русия ще спечели“, отбелязва събеседникът на вестника. По думите му генералът не се е ядосал за уволнението. Отношенията между Зеленски и Залужни, подчертава изданието, са се влошили за почти две години на война. Според източници на WP те нямат доверие един на друг.

На 29 януари бившият депутат от Върховната рада Борислав Береза ​​заяви, че Залужни е отстранен от поста главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. Според бившия депутат в тази връзка президентската канцелария е получила възмутени обаждания от чуждестранни партньори. От своя страна депутатът от Върховната рада Алексей Гончаренко разкри, че Залужни е информиран за оставката си, но все още няма указ.

По-късно прессекретарят на президента на Украйна Сергей Никифоров съобщи, че Зеленски не е уволнявал Залужни. Въпреки това спекулациите в украинските медии и социалните мрежи за съдбата на Залужни продължават и до днес. WP съобщи на 31 януари, че Зеленски вече е взел решение за оставката на Залужни, въпреки че съобщението може да се забави известно време. CNN по-късно уточни, че указът за оставката на главнокомандващия ще бъде подписан преди края на тази седмица.

ПРОЧЕТИ

Back to top button