ЛЮБОПИТНО

Не е истина каква е причината за мистериозния шум в голям град

В Съединените щати загадъчен вибриращ звук, който смущава съня на жителите на голям град, беше обяснен със секса на риба, наричана барабанист, пише Washington Post.

Странният шум се чувал в крайбрежните райони на Тампа, щата Флорида, от средата на януари. Според жителката на града Стефани Калтенбо ритмичните звуци напомняли на баси от музикални високоговорители.

Първоначално тя си помислила, че някой от съседите прави късно парти.

В търсене на източника на звука, Калтенбо обиколила целия район и дори отишла с колата до най-близката военна база. Но така и не успяла да разбере откъде идва шумът.

Морският биолог Джеймс Локаскио вярва, че рибите барабанист могат да издават подобни звуци по време на чифтосване. В такива моменти тези риби силно притискат плувния си мехур с мускулите си и издават нискочестотни звуци, подобни на басите на високоговорителите или биенето на барабан.

Те обикновено се чуват само във вода, но при някои условия могат да бъдат предадени чрез наземни или подземни съоръжения.

1500 лева Бонус за Онлайн Казино Игри!

Специалистът отбелязва, че през последните години популацията на рибите барабанисти в залива Тампа се е увеличила значително. Това може да обясни защо жителите на града започнали да чуват звуците от техните брачни игри.

Много жители на района, където се чува шумът, казват, че забелязват такива звуци от няколко години. Някои от тях все още са сигурни, че причината за шума не са рибите, а нечии купони или строителни работи.

В момента Стефани Калтенбо и нейните съседи събират пари, за да монтират микрофони и с помощта на учени да открият истинския източник на странния шум.

Превод и редакция

ПРОЧЕТИ

Back to top button