ОБЩЕСТВО

Общинските съвети в Балчик и Шабла излязоха с декларации против ВЕИ в морето

снимка: Булфото

Рибарите и туристическият бранш в крайморксите общини на Добричка област категорично не приемат в морската акватория да бъдат изграждани възобновяеми енергийни източници.

Всички 21 общински съветници в община Балчиик изразиха несъгласие с възможността в морската акватория да бъдат изграждани възобновяеми енергийни източници, предава 24 часа.  

С декларация от едно изречение, приета на последното им заседание, те „не подкрепят така предложения законопроект за Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства“ и подкрепят становищата и исканията на браншовите организации от сектор „Туризъм“ и сектор „Рибарство“.

„Категоричността на декларацията в едно изречение показва ясно, че законът, който по този начин е минал на първо четене, е неприемлив за местната общност.

Общинският съвет е проекция на местната общност и по по този начин изразяваме и позицията на нашите съграждани. Приетият по този начин закон е неприемлив за нас. Ние не сме изцяло против ветрогенераторните паркове“, заяви председателят на Общинския съвет-Балчик, Виктор Лучиянов. „Ветрогенераторни паркове могат да бъдат изграждани и в морето, на сушата вече има направени достатъчно много в Добруджа, Общинският съвет никога не е спирал такива инвестиционни намерения. За конкретния закон от секторите „Рибарство“ и „Туризъм“ изразиха твърдо несъгласие с положенията в него“, добави Лучиянов, допълва 24 часа. 

Професионалните рибари в община Балчик са над 500, а любителите-рибари са хиляди.

ПРОЧЕТИ

Back to top button