ИКОНОМИКА

От 1990 г. насам не се не случвало такова нещо с долара – купувайте сега!

Щатският долар поскъпва рязко, доходността на американските облигации се повишава, а фючърсите на фондовите индекси на „Уолстрийт” бележат солиден спад след по-силното от очакваното ускоряване на инфлацията в САЩ през март. Това намалява вероятността за скорошно първо понижение на лихвите от страна на Федералния резерв.

Индексът на потребителските цени (CPI) на САЩ се повиши през изминалия месец с 3,5% след растеж с 3,2% през февруари и очаквания за инфлация от 3,4 на сто, като в същото време основната инфлация остана на ниво от 3,8% при прогноза за забавяне до 3,7%.

Това изглежда парира част от пазарните очаквания за първо понижение на основната лихва на Фед през юни и юли, като след силните данни финансовите пазари вече оценяват само две намаления на лихвата до края на годината.

Търговците на фючърси на федералната фондова лихва на Фед вече очакват общо понижаване на основната американска лихва с 43 базисни пункта до края на 2024 г., което е спад от 67 пункта преди данните за инфлацията и означава евентуално съкращаване на лихвените ставки само на два пъти с по 25 базисни пункта.

В резултат на това индексът на долара спрямо останалите водещи валути поскъпва с 0,7% към 104,83 пункта. В същото време щатският долар се повиши към 152,48 йени за пръв път от 1990 г. насам, което може да засили очакванията за предстояща японска интервенция на валутния пазар в подкрепа на азиатската валута.

Намаляващите шансове за първо понижение на американските лихви в близките месеци води и до рязко повишаване на доходността на американските държавни облигации. Тази на 10-годишните книжа на САЩ скочи над 4,5% за първи път от шест месеца насам.

ПРОЧЕТИ

Back to top button