ОБЩЕСТВО

Официално: Коалицията ПП-ДБ се разпада, ето коя партия напуска

ПП „Зелено движение“ взе решение партията да се яви на изборите за Европейски парламент и Народно събрание на 9 юни във формат, различен от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Това съобщиха от пресцентъра на „Зелено движение“. Ето какво гласи още съобщението:

„Настоящият формат се доказа като недостатъчно ефективен за защитата на демократичните принципи и отстояването на ключови за България реформи.

Гласуването на Националния съвет бе предшествано от широко допитване до членовете на партията, което също показа подкрепа за явяването извън ПП-ДБ.

Решението на партията е за самостоятелно явяване или в друг коалиционен формат. Зелено движение традиционно привлича широко участие на граждански активисти в листите си.

Участието под нова форма е значително по-трудно и с много неизвестни, но в Зелено движение имаме смелостта да отстояваме без компромис каузите си за чиста природа и честна политика, както сме го правили винаги досега в 16-годишната история на партията. 

Влияние върху избора оказва и фактът, че принадлежим към отделно европейско политическо семейство – Европейските Зелени, със своя проевропейска идентичност, както и решението на Националното събрание на Зелено движение, което не позволява коалиране с партиите на статуквото, каквито несъмнено са ГЕРБ и ДПС.

Мотото в кампанията за Европарламент на Европейската зелена партия гласи: „Избери куража“. Нашето решение следва именно този дух на смелост и гражданска непримиримост.

Отчитайки всички трудности в работата на доскорошното редовно правителство, в което Зелено движение не е излъчвало министър, основен проблем е липсата на напредък в заложените приоритети и реформи.

Избирателите ни очакваха както сериозни реформи по отношение на конституцията, правосъдната система и регулаторните органи, така и положителни промени, свързани с околната среда, с включването на гражданите в процесите на вземане на решения, с устойчивия енергиен преход, и с повишаване на справедливостта в обществото. 

Волята, идеите и усилията за реформите, от които болезнено се нуждае обществото и икономиката на България, загубиха темпо.

Направените компромиси не доведоха до значително подобряване на качеството на живот на гражданите или реализиране на обещаните промени и предизвикаха отлив на доверие към настоящата коалиция.

Благодарим на партньорите от ПП-ДБ за съвместната работа и постигнатите успехи и отчитаме, че в бъдеще ни предстоят още много усилия в общите ни каузи за повече демокрация, модернизация на икономиката и справедливост в българското общество“.

ПРОЧЕТИ

Back to top button