ИКОНОМИКА

Парламентът в плен на алчни зърнари

Българският парламент попадна в плен на алчни зърнари. С промени в закона за собствеността и ползването на земеделски земи, българските депутати са напът да дадат в ръцете им огромно количество земя, която е собственост на стотици хиляди българи, алармират фермери.

Въпреки, че текстовете са писани в земеделското министерство, от екипа на Кирил Вътев, те не са минали през задължително обществено обсъждане. А основната причина са спорните текстове, които будят тревога в цялата земеделска общност.

Една от най-скандалните норми в законопроекта е възможността да се разпределят земеделски земи, частна собственост, към земеделски производители, без да се питат реалните стопани на земята. Казано просто, това означава някой да ви влезе в нивата и да започне да обработва, без да ви пита, тълкуват юристи.

Мярката очевидно противоречи на Конституцията, която постановява, че правото на собственост е защитено от закона.

Конституцията явно е врата сред поле за вносителите на законодателните промени, които предлагат текстове, на базата на които до 1/3 от едно землище и частните имоти в него да могат да се разпределят административно на земеделци, които нито са собственици, нито са сключили договор за ползване със собствениците на тези имоти.

Ако тази мярка мине, над милион българи, които имат земя, могат да пият по една студена вода, тъй като няма да разполагат със своята собственост.

Те няма да получат и пазарни ренти, тъй като никой не е луд да договаря аренда, ако някой му даде земя за обработване без договор.

Студена вода ще има в излишък и за по-малките земеделски стопани и фермери, които не желаят да влизат в договорки за разпределение на масиви с големи местни арендатори. Те ще бъдат изместени от земите, които обработват и ще бъдат изпратени насила да обработват чужди ниви по покрайнините на землището. 

С промени в закона се съкращават и сроковете за деклариране договорите за наем и аренда пред службите по земеделие. Според сега действащите правила този срок изтича на 31 юли. Според новите предложения той трябва да изтече на 30 юни.

Ако предложените текстове се приемат, хиляди земеделци няма да успеят да сключат навреме договори за ползване на земя и да ги декларират. Това може да ги лиши от европейски и национални субсидии.

Под давление на група едри земеделци ще се отдава евтино и държавна земя. Предложението е да се ограничи броят на лицата, които имат право да участват в търгове за отдаване под наем и аренда на земи от държавния поземлен фонд.

По-малкия брой участници означава и по-ниски цени, въпреки че държавата по закон е длъжна да управлява собствеността си като добър стопанин, алармират земеделски стопани.

ПРОЧЕТИ

Back to top button