ОБЩЕСТВО

Пенсия от 54 години: НОИ обяви условията за ранно пенсиониране

Още служители имат право на ранно пенсиониране, напомнят от Националния осигурителен институт. Законът за противодействие на корупцията (ЗПК) бе обнародван в бр. 84 от 06.10.2023 г. на „Държавен вестник“ и влезе в сила от същата дата.

С него е променено наименованието на действащия до тогава Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ), който продължава да действа с наименование Закон за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗОНПИ), предаде Pariteni.bg.

Считано от 6 октомври 2023 г., дейностите по противодействие на корупцията и по отнемане на незаконно придобитото имущество са разделени и са регламентирани в два отделни нормативни акта – в новия Закон за противодействие на корупцията и в изменения като заглавие и съдържание ЗПКОНПИ.

От пенсионно-осигурителна гледна точка най-съществените промени са свързани с това на кои лица е предвидено да се зачита осигурителен стаж от първа категория труд и кои лица могат да ползват права за ранно пенсиониране по условията на чл. 69, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване (КСО) за периодите до 6 октомври 2023 г. и след тази дата.

Считано от същата дата, чл. 69, ал. 2 от КСО е изменен, като от обхвата на правоимащите лица отпадат държавните служители по разпоредбата на чл. 16, ал. 2 от ЗПКОНПИ, като последната е отменена. На тяхно място са включени държавните служители по чл. 15, ал. 3, т. 1 от новия Закон за противодействие на корупцията.

С изрична разпоредба в ЗПК е посочено, че трудът на членовете на Комисията за противодействие на корупцията, на разследващите инспектори и на инспекторите, осъществяващи оперативно-издирвателна дейност, се зачита за труд от първа категория.

Това означава, че при пенсиониране осигурителният стаж на тези хора следва да бъде превърнат, като три години осигурителен стаж от първа категория труд се зачитат за пет години стаж от трета категория.

Същественото обаче е, че не за всички тези длъжности е предвидено да ползват права за ранно пенсиониране.

ПРОЧЕТИ

Back to top button