ПОЛИТИКА

Петков каза къде е “ключът от бараката“ за приемането ни в Шенген

Министър-председателят Николай Денков може да продължи своите преговори за Шенген, без другите страни да имат извинения. 

Това каза пред журналисти съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков по повод приетите на днешното заседание на първо и на второ четене изменения в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизаращи положението в Украйна.

Народното събрание отстрани пречката пред България за Шенген с премахването на таксата за транзит на руски газ, заради която Унгария щеше да наложи вето, коментира по-рано днес народният представител от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Радослав Рибарски. 

Сега на ход са австрийците, заяви Кирил Петков.

Най-важното не е точната дата, а да бъде постигнато „Шенген по земя“ да бъде направен така, че да не трябва да минава повторно гласуване в Европейския съвет, каза Петков.

„Реално „ключът към бараката“ е може ли да се приемат такива условия, които да не изискват повторно гласуване“, коментира депутатът.

Радвам се, че успяхме да приемем двата най-важни бюджета и в момента да гласуваме третия, въпреки намеренията на „Възраждане“ да прави циркове, каза Кирил Петков. Заради струпване на депутати от „Възраждане“ пред парламентарната трибуна мнозинството реши днес изказванията на народните представители да са от място. По-късно депутати от „Възраждане“ се опитаха да изключат звука от колоните в пленарната зала и се стигна до спречкване.

Имаше безобразия, това да чупиш аларми, да се опитваш да дърпаш кабели, това показва липса на възпитание, каза Петков. Имаме добър ритъм на работа и се надявам, че доста голяма част от бюджета ще бъде гласуван днес, смята той.

Парламентът прие днес на второ четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2024 г. и на Държавното обществено осигуряване (ДОО).

Промените в Конституцията, които сме решили, ще минат, заяви Кирил Петков.

Радвам се, че не можахме да имаме голяма руска пропаганда отново от нея, каза депутатът по повод интервю за Българското национално радио на руския посланик Елеонора Митрофанова. Когато тя говори, тя не го прави с цел подобряване на отношенията между България и Русия, а напротив, смята Кирил Петков.

ПРОЧЕТИ

Back to top button