ПОЛИТИКА

Петър Витанов: Къщата ни гори, необходимо е да обединим усилия в националната политика

ПП-ДБ бяха пратени в българския парламент, за да разградят модела на управление на ГЕРБ. Вместо това сега се молят по студиата за правителство с тях. Ясно е, че има нужда от алтернатива. Това заяви ръководителят на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент Петър Витанов пред Bulgaria ON AIR.

„Логично беше да има правителство, но се оказа, че двата политически субекта, които участват в него, са като олиото и водата – трудно се смесват.

От това, което виждам, става ясно едно – вътрешните страсти доминират над европейските, защото много често се използваше наративът, че посолствата имат нужда от стабилно правителство в България, предвид кризите, които има съвсем близо до нашите граници. Оказа се, че вътрешните противоречия са далеч по-силни от всяко европейско желание“, смята Витанов.

Петър Витанов няма очаквания, че ще има правителство с втория или третия мандат и е на мнение, че страната ни се готви за извънредни парламентарни избори.

„Очаквам на следващите избори ГЕРБ да има по-силен резултат, както и ДПС. Също така ниска избирателна активност, защото българите нямат доверие в продукцията, която им се поднася. Но всичко това би могло да се промени, ако хора, които се ползват с обществено доверие, стъпят на политическата сцена“, добави Витанов.

По повод създалото се движение в рамките на БСП преди дни, Петър Витанов изрази подкрепа за всяко усилие за промяна.

„Аз съм един от хората, които в последните години най-отчетливо критикува настоящето ръководство на партията заради неговата ретроградност. Вместо да създава отбор, се остракира всеки с различно мнение.

Това е причината БСП да не трупа позитиви дори в ролята си на опозиция в сегашната критична за държавата ситуация. Създалото се обединение е само първата стъпка.

Следващата трябва да е обединение на всички леви хора, извън рамките на опозицията в БСП“, коментира Витанов и добави, че за силна партия е необходим не само лидер, но и мислещи хора и отлични организатори, които да създадат траен политически субект, способен да увлече хората с идеи и възможности за тяхната реализация.

„Европейските избори не са маловажни, защото континентът ни се намира в криза. Но при положение, че къщата ни гори, би следвало всички да фокусираме вниманието си върху решаването на националните проблеми, да обединим сили за националната политика“, каза още Витанов.

 

ПРОЧЕТИ

Back to top button