ПОЛИТИКА

Петър Витанов: Събирането на подписи за Трети март създаде политическа вълна

Промяната на националния празник е единственото нещо, което управляващото мнозинство не посмя да впише в новата Конституция. Това коментира Петър Витанов, евродепутат и председател на ИК за запазване на националния празник Трети март пред студио „Факти“ след приемането на конституционните промени и отказа на мнозинството да запише друг национален празник, какъвто беше първоначалният проект.

„Общественият натиск спря намерението на представителите на властта в името на някаква политическа конюнктура да принизят българското достойнство и национална памет. Събрахме и обработихме 279 000 подписа, което беше напълно достатъчно за дебат в Народното събрание.

Избрахме да не внесем подписите, защото темата беше затворена и се опасявахме, че ако я отворим още веднъж, в рамките на това Народно събрание, това би предизвикало ново тежко разделение. Нямаме доверие на тези хора“, коментира Петър Витанов.

„Дайте си сметка, че само това от намеренията за промяна в Конституцията, не беше  реализирано. И това стана заради хилядите българи, с най-различни политически пристрастия, мироглед, професии, които не позволиха промяната.

Нашият Инициативен комитет свърши своята работа“, добави евродепутатът, който преди три месеца оглави Инициативен комитет с над 100 общественици, учени, журналисти, спортисти, студенти.

Според Петър Витанов инициативата за референдум е дала индикации за важни процеси в обществото.

„По време на събирането на подписи се създаде вълна, включително и политическа. Прекарах три месеца на терен и хората казваха: „Хайде, правете нещо“. Очакванията бяха свързани с българския президент, като контрапункт на тази сглобка, както сами се наричат управляващите“, добави той.

Дали президентът ще се включи в политическия живот по-активно – е въпрос към него, уточни Витанов.

„Категорично има такъв тип очаквания, както и политечски вакуум – и отляво, и отдясно. Хората се чувстват отвратени, отблъснати, излъгани от днешното управление. Не припознават и опозицията. Противопоставянето е по остта корупция – почтеност“, твърди още Петър Витанов.

В момента в България има необходимост и място за прогресивна лява партия.

„Опасявам се, че настоящото ръководство на БСП изгони много личности, градени с години, които търсят поле за развитие на други места. Социалистическата партия е обладана, завзета от хора, които не възнамеряват да си тръгнат, което прави промяната в нейните рамки напълно невъзможна. Това обрича и нейното съществуване“, твърди още Петър Витанов.

Евродепутатът не е оптимист за приемането на България в Шенген, въпреки бодрите правителствени прогнози в край на годината.

„Групата на социалистите в ЕП направи абсолютно всичко. Длъжници донякъде са колегите от ЕНП. Но не трябва да се крием само зад чужди правителства и решения извън нас. Не смятам, че българският кабинет беше достатъчно активен“, коментира евродепутатът, който е ръководител на Делегацията на българските социалисти в ЕП.

Той напомни, че до момента нито едно от условията за съществуването на коалиционното правителство не и изпълнено – страната ни е извън Шенген и още няма дата за влизане в Еврозоната, конституционните поправки пък са подложени на унищожителни критики и явно целят единствено намаляване на правомощията на президента.

„В края на годината у хората има отвращение, те се чувстват излъгани. Геополитическата ориентация на страната ни никога не е била поставена под въпрос. В момента тя е просто алиби за срамните политически действия“, смята Петър Витанов.

ПРОЧЕТИ

Back to top button