ОБЩЕСТВО

Пловдивчанка си би ваксина на „Астра Зенека”, започна да кърви, да се напикава и…

Обезщетение на стойност 100 000 лева от шведската компания  „Астра Зенека”. Това поиска пловдивчанка, която след  сложена ваксина против COVID-19 се е почувствала зле.

По думи на пострадалата, ваксината довела тялото й до странни аномалии, пише trafficnews.bg.

Това я е накарало да отнесе казуса до съда.

Тя завела дело срещу фармацевтичната компания с цел да ги осъди, за да й заплатят сумата в размер на 26 000 лева –представляваща неимуществени вреди вследствие на ваксинация с ваксина „Астра Зенека“. Искът е предявен като частичен от сумата в размер на 100 000 лева.

Тя посочва, че всичко е започнало в края на февруари 2021 година. Жената посетила „зелен коридор“ в пловдивското  ДКЦ I, за да се ваксинира срещу COVID-19. В съдебното решение се посочва, че преди ваксинацията тя е била здрава, не е имала симптоми на вируса и на каквито и да е било други болести.

Преди да постави ваксината се е консултирала и с личния си лекар , но тъй като тя не е имала налични ваксини, ищцата се е посетила другото място.

След поставяне на медикамента тя твърди, че е получила ужасно главоболие. През първата вечер след ваксинацията е изтръпнала лявата й ръка, а на сутринта се появила и слабост в левия крак. На 23 февруари 2021г. е изгубила сили, главата я заболяла отново, почувствала слабост в лявата ръка и левия крак.

На третия ден здравословното й състояние се влошило още повече. Започнало да я тресе, устните й започнали да кървят, започнала да кашля, да се задушава, да се напикава и да повръща, нямала никакви сили.

Няколко дни след това посетила  личния лекар и  започнала да пие лекарства, включително и антибиотик.  Пострадалата жена твърди,че въпреки предприетото медикаментозно лечение здравословното й състояние се влошило- загубила вкус и обоняние, дишането и се затруднило, нямала никакви сили, не можела да става от леглото,наложило й се да ползва памперс.

След още няколко дни започнала да се задушава, поради което се наложило да извикат спешна помощ. Веднага са я включили на кислород и лекарката е започнала да я преслушва, като е установила двустранна, вирусна бронхопневмония.

 В съдебния акт се посочва още, че са й взимани четири пъти изследвания, като кръвта й се е съсирвала. Тялото и е посиняло и са се появили хематони по ръцете и краката. Изпитвала е силни болки и се е наложило да диша с кислороден апарат. Тя  твърди,че от проведените изследвания е установено високо ниво на Д-димерите, които водят до тромбоза и в най-лошия случай до внезапна смърт.

Впоследствие след консултация с кардиолог й е поставена диагноза „Постваксионационен синдром“.

Ищцата твърди, че вследствие на влошеното й здравословно състояние от поставената ваксина е получила скованост и функционален дефицит до степен на невъзможност да се обслужва. Изпитвала затруднения и при придвижване, което наложило да бъде хоспитализирана в Клиника по ревматология за периода от 28.06.2021г. до 02.07.2021г., където след направените изследвания се установило, че има артрозни промени на пръстите на двете ръце. Тя твърди, че възстановяването й е било изключително трудно и дълго.

Ответната страна – „Астра Зенека”, е посочила, че бронхопневмонията не е и не може да бъде обективен резултат от поставената ваксина. От друга страна, симптомите, посочени впоследствие, като претърпени от жената, представляват типични и възможни симптоми на прекарана бронхопневмония, предизвикана от заразяване с   COVID-19.

Защитата на компанията е посочила, че наред с документираната бронхопневмония, ищцата  е страдала от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система – хронична сърдечна недостатъчност, както и захарен диабет с неврологични усложнения и други болести на опорно-двигателната система, зрението, възпалителни ставни заболявания и други, поради което не е налице  връзка между поставянето и действието на ваксината и описаната симптоматика от ищцата.

„Това е вирусна пневмония, съвпаднала по време с ваксинацията и проявила се по-късно, но без връзка с ваксината”, заявил професора, който е извършил експертизата по делото.

Вещото лице е било категорично, че нито едно от оплакванията на жената не е свързано с ваксинацията с „Астра Зенека”. Професорът е  посочил, че  мускулните болки с продължителна скованост и затрудняващото придвижване са настъпили след инфекциозното заболяване- вирусна пневмония и Ковид-19.

В съдебното решение е отбелязано от вещото лице, че проблемите й са съвпадение с поставената ваксина.

Според съда по делото безспорно e било  установи, че твърдените от жената вреди не са причинени от приложената й ваксина на „Астра Зенека“. Така искът на жената за обезщетение в размер на 26 000,00 – частична претенция от вреди в общ размер от 100 000,00 лева, е бил приет от магистратите като неоснователен и е бил отхвърлен.

Окръжен съд-Пловдив е осъдил жената да заплати над 10 хиляди лева разноски по делото.

Решението подлежи на въззивно обжалване с въззивна жалба в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Апелативен съд Пловдив.

ПРОЧЕТИ

Back to top button