ПОЛИТИКА

Политолог прогнозира тежка ситуация, в която в България…

„Тези приказки за мазно турско кафе ми напомнят на една прословутата среща между Лютви Местан и Бойко Борисов. Въпросът е в тези конфликтни ситуации е дали това ще доведе до разглобяване на сглобката. От гледна точка на днешния ден политическия интерес на мнозинството е свързан с това да няма нови избор, защото рискуват при евентуални такива да се появи нов политически субект.

Има доста време до 6-и март и при тази динамика нещата могат да се обърнат няколко пъти.

Самата оставка на Николай Денков на 6-и март предполага конституционна процедура, в която отново ще се сяда на маса за преговори. В рамките на този период от време, без всякакво съмнение, непрекъснато ще текат консултации между различните политически сили“, това заяви в съботния блок на bTV политологът Димитър Ганев.

„Това, което непрекъснато ще стои на масата и ще го тегли към оставане на това НС, ще бъде фактът, че не виждам интерес от предсрочни парламентарни избори нито при ПП-ДБ, нито при ГЕРБ, нито при ДПС, поради факта че нито една от тези формации няма да има по-висок резултат на тези избори, нито една от тях няма алтернативно партньорство.

В последните дни се казаха много тежки думи. Започва да се трупа голяма маса на обиди, която може да доведе до ситуация, в която не можеш да останеш в едно мнозинство“, подчерта политологът.

„Меморандумът е типично коалиционно споразумение. Това е стъпка в правилната посока генерално, защото има ясно регламентиран механизъм за взимане на решения, има и ясен план какво ще се прави оттук нататък и как да се прави. Това е нещо, което трябваше да бъде подписано още през юни, но ПП-ДБ не искаха да излезе като коалиция“, каза Ганев.

Относно предстоящата конференцията на ДПС, Ганев заяви:

„Не очаквам кой знае какви изненади. Вероятно на 25 февруари сутринта ще има съпредседателство между Делян Пеевски и Джевдет Чакъров”.

ПРОЧЕТИ

Back to top button