ОБЩЕСТВО

Полицията в Германия е на крак заради възможни атентати

Снимка: Pexels

В навечерието на коледно-новогодишните празници Берлин предупреждава за опасност от възможни терористични атентати в страната. Рискът от нападения „драстично е нараснал“, признава в свой доклад Федералната служба.

Страната засилва полицейското присъствие, особено около големите коледни базари, където хиляди се наслаждават на празничната атмосфера. Сред тях е и българският студент Виктор.

Той и неговите приятели често посещават базара на площад „Брайтшайд“, където преди 7 години бе извършен терористичен атентат.

„От атентата насам властите са взели много сериозни мерки, тъй като те са поставили големи метални конструкции между булеварда „Курфюрстендам“, до който се намира самият базар. Освен това има страшно много полиция, която отговаря за реда и всички са страшно спокойни“, казва Виктор.

За bTV от берлинската полиция заявиха, че коледният период е особено рисков поради религиозната значимост на празника. Големият брой посетители и централно местоположение на коледните базари, ги превръща в мишени.

„И тази година берлинската полиция ще предприеме видими и невидими мерки за защита на населението, като вземе предвид по-специално последиците от конфликта в Близкия изток. За тази цел са разположени както униформени, така и цивилни полицейски служители”, казват още оттам.

Около базарите са поставени и допълнителни метални бариери. Има и видеокамери за наблюдение.

„Мисля, че тук е много безопасно, защото вече веднъж се е случила трагедия и сега внимават много повече подобен инцидент да не се случи никога повече“, казва Паулина.

Войната в Газа оказва пряко влияние върху ситуацията със сигурността в Германия. Само през последния месец в страната са задържани петима заподозрени в планиране на терористични действия в страната. Сред тях има и двама тийнейджъри, за които се твърди, че са подготвяли атака срещу коледен базар в Леверкузен. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button