ИКОНОМИКА

По-добре квартира в Атина, отколкото в София, защото…

Пазарът на недвижимите имоти в Гърция и България е сходен. Хората плащат един и същ наем в двете страни, но с различни доходи.

Данните на Евростат показват, че гърците харчат най-много за жилища в Европа. През последните седем години цените на жилищата в Гърция са се увеличили с 50%.

В центъра на Атина средната цена за наем на кв. м е 9,52 евро, а в скъпите южни райони на града е 11,30 евро за кв.м. В Гърция около 30% от хората живеят под наем. А наемите в големите градове Атина и Солун достигат 70% от доходите  на населението.

Коефициентът на прекомерни жилищни разходи в дадена държава се отнася за население, което харчи над 40% от разполагаемите си доходи за жилище. Според данни на Евростат Гърция има най-висок коефициент сред страните от ЕС. 

През 2023 г. в Гърция 27% от хората дават над 40% от доходите си за жилището, а в България – 14,4%. 

Наемите в големите градове в България също са се увеличили. В столицата София наемът на един двустаен апартамент е в порядъка от 300 до 600 евро, в зависимост от района. Увеличението е 20% за една година – точно толкова, колкото е и в Гърция.

Наемът на двустаен апартамент в Пловдив достига средно 383 евро на месец и е поскъпнал с 13% за една година. С тази разлика, че минималната работна заплата в Гърция днес е 780 евро, а в България тя е 933 лева или приблизително 478 евро.

Досега пазарът на недвижими имоти показва силна съпротива срещу повишението на лихвите. Икономистите смятат, че влиянието на скъпите кредити и поскъпването на живота скоро ще се отрази негативно. Очаква се цените на имотите да паднат през тази година.

ПРОЧЕТИ

Back to top button