ПОЛИТИКА

ПП-ДБ с контра на Борисов: Канят го на разговори, но… ВИДЕО

„Продължаваме промяната“-„Демократична България“ (ПП-ДБ) отправиха покана към ГЕРБ-СДС във вторник заедно да внесат правилата за работа на Комисията за противодействие на корупцията. Това стана ясно от брифинг на коалицията.

„Това ще бъде първата институция, в която процесът да бъде прозрачен, отворен, номинациите да могат да бъдат направени по най-обществения, най-прозрачния начин и да бъде пример за всички други регулатори“, заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков.

Както съобщи, по-рано

„Днес чухме от г-н Борисов, че ни кани и за КЗК.

Аз съм доволен да видя, че почваме да се движим в правилната посока. Но за КЗК, както и за другите регулатори, идеята не е да сменим една майка с друга майка. Идеята е да направим един прозрачен процес и в случая на КЗК даже да направим промяна в закона, така че да няма едновластие на председателя“, обясни той.

„Казусът с Нотариуса ясно показа, че в момента няма институция, която по един или друг начин да не е засенчена от съмнения. Това повече налага най-сетне да пристъпим към създаването на комисията за предотвратяване на корупцията като нов орган, който може да се ползва с обществено доверие“, каза от своя страна Христо Иванов.

Той посочи, че правилата за излъчването на комисията отдавна са изработени, просто трябва да бъдат внесени в парламента.

„Всички останали регулатори, обаче, за нас е много важно принципно да можем да постигнем разбирателство за това какъв ще бъде механизмът“, добави той. По думите му е много важно да се гарантира, че в състава им няма да влизат ярки политически лица, както и кой ще носи политическата отговорност.

„Настъпва един срок и това е срокът, в който няма орган, който да разследва корупцията. И това е голям проблем. Ние предупреждавахме, че ще стигнем до този срок“, обясни Иванов. По думите му, закъснението е драматично.

„Искаме преговори и разбираме, че преговорите означават уеднаквяване на позициите и търсене на баланс. Поставяме принципни въпроси“, каза той относно предстоящата ротация.

„Някои от тях (регулаторите – бел. ред.) скоро ще довършат втори мандат без да са избрани. Това са хора и състав, който не отразява вече абсолютно никаква идея за легитимост и обществена подкрепа. Това е елемент на дълбоката криза на държавността в последните години“, изтъкна Иванов.

На въпрос защо е избран точно 5 март – вторник, за срещата с ГЕРБ, Кирил Петков отговори: „Тази среща даже не трябва да бъда на ниво лидери. Тази среща трябва да бъде да си довършим работата. Това може да се случи от нашите юристи от двете групи. Просто днес беше денят, в който трябваше антикорупционната комисия да заработи, а тя не заработва, защото 5 месеца по-късно ги нямаме тези правила“.

„Според мен не трябва да бавим нито ден“, завърши той.

ПРОЧЕТИ

Back to top button