ПОЛИТИКА

ПП-ДБ с ново 20 за меморандума дни преди ротацията

Предсрочни избори в този момент ще са пълна катастрофа за ПП, но сериозни щети ще претърпи и ДБ, затова трябва да постигнем ротацията на всяка цена дори с отстъпване от меморандума и поста външен министър, заявиха пред “Труд” неофициално партийци с опит от ДСБ, част от формацията ППДБ.

Повод за коментарите им беше острата позиция на ГЕРБ-СДС от няколко дни насам и все по-сериозните заявки на народни представители от партията на Бойко Борисов, че изборите 2 в 1 са желани и от голяма част от избирателите на ГЕРБ.

Според източници от ППДБ, лидерите на коалицията им били склонни на “разумни отстъпки”, за да не влезем в кампания за предсрочни парламентарни избори.

След като седмици наред от ППДБ упорстваха Николай Денков да стане външен министър след ротацията на премиерите, за да може да имат “излаз към света”, съпредседателят на ПП Кирил Петков изведнъж обяви, че “Акад.

Денков въобще не ни е важен като позиция външен министър”.

“Той е много важен за ППДБ. Но той не е важен за тази позиция. Готови сме да отстъпим всичко, освен да дадем контрола на ГЕРБ за следващите 5 години”, заяви Кирил Петков.

В същото време един от изявените функционери на ДБ Ивайло Мирчев каза, че меморандумът подлежи на обсъждане.

“С по-малко емоции да видим дали може да се постигне договореност в рамките на меморандума, който предложихме. Никога не сме се притеснявали от избори, но сме убедени, че те в момента няма да са добро решение за страната”, заяви Ивайло Мирчев.

Той отстъпи и от първоначалното си упорство за приемането на закона за перките в морето.

“По отношение на ветрогенераторите в Черно море е добре по-спокойно да започне разговор. Често се случва в България определена тема да се вземе и да се истеризира, основно се използва от партии – руски проксита. Това лесно се вижда в активностите на БСП и на “Възраждане”.

Ще се опитаме да започнем експертни разговори, с които да убедим партиите в парламента, че има нужда от подобно законодателство, а може и страната ни да не е дорасла още за това”, каза Мирчев.

Реакцията му идва след изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във Варна след среща с морски браншове, че ГЕРБ-СДС оттеглят подкрепата си за законопроекта и категоричното:“Перки няма да допуснем да има в морето!”.

ПРОЧЕТИ

Back to top button