ПОЛИТИКА

“Правят ви на маймуни“: Скандалът се разрасна, Никола Минчев се предаде, но… ВИДЕО

Скандалът в парламента продължи и след обявената 10-минутна почивка. Опозицията продължи да настоява да бъде разгледано искането, което трябваше да накара правителството да постанови отсрочка при внасянето на териториалните планове за въглищните централи.

Проектът на решение бе внесен по-рано днес в деловодството на парламента от опозиционните сили в парламента: „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Възраждане“. 

Гореща депутатка от ИТН взриви парламента, такова нещо не се е случвало! СНИМКИ

Процедурното предложение за добавяне на три нови точки включваше още проект на решение за удължаване срока за внасяне в НС на законопроекта за държавен бюджет за 2024 г.

, на законопроекта за бюджет на НЗОК за 2024 г. и на законопроекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2024 г., съответно като точка 15 от дневния ред за днес, и първо гласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за администрацията като точка 16 от дневния ред за днес.

Депутатите от „Има такъв народ“ продължиха „обсадата“ си на парламентарната трибуна, подкрепени от свои колеги от БСП и „Възраждане“. 

Драгомир Стойнев се обърна към Никола Минчев от трибуната, че това е нахалство – при положение, че държавата продължава да е блокирана, да предлага тази точка да бъде последна в дневния ред. Още повече имаше извънредна комисия, хората продължават да са навън, добави Стойнев. „Ние от БСП настояваме това предложение да се гласува веднага няма как това да бъде 17 точка“, заяви той.

Председателстващият парламента Никола Минчев отстъпи и се съгласи да предложи въпросната точка да бъде включена в дневния ред. По думите му, това е максимумът, който той може да направи от своята позиция. „Добре! Изцяло ви възприемам искането – да прекъснем с разглеждането и гласуването на Закона за обществените поръчки, да преминем към прочетения проект на решение, и след като ги приключим, да се върнем н ЗОП. Предлагам го, залата решава“, обяви той.

От опозицията не останаха доволни и поискаха гаранции, че предложението ще бъде прието. „Ангажиментът на залата какъв е?“, попита Борислав Гуцанов от БСП. „Ангажимента на залата аз не мога да го поема“, отвърна Минчев.

„Той ви прави на маймуни в момента. Защо се унижавате по този начин не мога да разбера“, включи се Кристиан Вигенин от БСП, който е заместник-председател на парламента, обръщайки се към ИТН. „Вие какво очаквате? Да вкара просто ей така?“, съгласи се Павела Митева, от чието искане започна напрежението. 

Никола Минчев набързо им припомни, че в парламентарната демокрация решенията се вземат с мнозинство. Той дълго време чака депутатите да заемат местата си, за да може да се пристъпи към гласуване, но след като това не стана, беше обявена нова почивка. 

„Добре, ще седим тук“, закани се Гуцанов.

След почивката Росица Кирова от ГЕРБ-СДС поведе заседанието. Беше предложено точката на опозицията да бъде включена в дневния ред веднага, но повечето от депутатите от опозицията не заеха местата си. Гласуваха само 4 депутати. Поради липса на кворум заседанието беше прекратено. 

ПРОЧЕТИ

Back to top button