ОБЩЕСТВО

През февруари гледат обжалването на екстрадицията на Джулиан Асандж в САЩ

Снимка Cancillería del Ecuador, Уикипеди

Разглеждането на последната законова пречка пред основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж за спиране на екстрадицията му от Великобритания в САЩ ще се състои във Висшия съд в Лондон през февруари, предаде Ройтерс, като се позова на застъпниците на Асандж.

52-годишният Асандж е издирван от американските власти по 18 обвинения, включително едно по закона за шпионажа, във връзка с публикуването от „Уикилийкс“ на многобройни поверителни американски военни документи и дипломатически телеграми, които според Вашингтон са застрашили живота на хората.

Великобритания се съгласи с екстрадицията му, но Асандж опитва да обжалва решението. Негови привърженици казаха, че изслушването ще се проведе на 20 и 21 февруари във Висшия съд, където двама съдии ще разгледат издадено по-рано решение, което отхвърля правото на Асандж да обжалва.

 

„Двудневното изслушване вероятно ще бъде последният шанс за Джулиан Асандж да спре екстрадицията в САЩ“, се казва в изявление на „Уикилийкс“.

„Уикилийкс“ набра популярност през 2010 г., когато публикува стотици хиляди секретни класифицирани файлове и дипломатически телеграми, което бе най-големият подобен пробив в сигурността на американската военна история, а американски прокурори казват, че е преобърнало живота на агентите, чиито имена са назовани в изтеклите материали. 

Застъпниците за Асандж казват, че той герой, борещ се срещу статуквото, който се е превърнал в жертва, тъй като е показал наяве грешките на САЩ, а преследването му е удар по журналистиката и свободното изразяване. 

Той прекара 7 години, укривайки се в посолството на Еквадор в Лондон, преди да бъде вкаран в затвора през 2019 г. за нарушаване на условията за освобождаване под гаранция. Оттогава той е държан в затвора, докато случаят му за есктрадиция се решава. 

Адвокатите му са подали молба и до Европейския съд по правата на човека, който потенциално би могъл да нареди екстрадицията да бъде спряна.

„Последните четири години и половина се отразиха изключително тежко на Джулиан и семейството му, включително и на двамата ни малки сина“, казва съпругата му Стела, за която той се жени в затвора. „Преследването на този невинен журналист и издател трябва да спре“, призова тя.

ПРОЧЕТИ

Back to top button