ОБЩЕСТВО

Първи руски полковник обяви, че ще свидетелства в Хага за извършени военни престъпления

Кадър ФБ

Игор Саликов, бивш полковник от военното разузнаване на руското министерство на отбраната (ГРУ), а по-късно старши инструктор на „Вагнер“ и един от командирите на ЧВК „Редут“, е решил да свидетелства за руските военни престъпления в Украйна пред Международния наказателен съд (МНС) в Хага, съобщава Deutsche Welle, предаде De Re Militari.

Самият Саликов е в списъка на сайта „Миротворец“ за „съучастие в извършени военни престъпления в Украйна“ https://myrotvorets.center/criminal/salikov-igor-rakipovich/

Той твърди, че като част от „Вагнер“, е воювал в Сирия и Африка, а през 2014 г. е бил на територията на Донецка и Луганска област, включително е бил началник на 4-ти отдел за специални операции на „Генералната прокуратура на ДНР“.

През 2022 г. Саликов участва в пълномащабно нахлуване в Украйна, по време на което командва подразделение на ЧВК „Редут“.

По думите му, той е станал свидетел на престъпленията на руската армия, по-специално на „операции под фалшив флаг“ в Донбас, жестокости срещу цивилни граждани, изтезания и екзекуции на военнопленници, отвличане на деца, които са били транспортирани през границата в Беларус.

Бившият руски военен заяви, че е напуснал Русия заедно със семейството си през юни 2022 г.

Той е отлетял от Кейптаун за Нидерландия, където възнамерява да поиска политическо убежище.

На 10 декември Саликов написа признание за вина, адресирано до прокурора на МНС Карим Хан и ръководителя на МНС Пьотр Хофмански.

ПРОЧЕТИ

Back to top button