ИКОНОМИКА

Регулации на криптовалутите

Бързите темпове на развитие на света, особено по отношение на дигитализацията, наложиха иновации и по отношение на начините за плащане. Към традиционните и добре познати  методи, вече можем да причислим и електронните. Те се превърнаха в неизменна част от повечето онлайн платформи и са предпочитани от много потребители по цял свят.

Обективно погледнато, не можем да игнорираме и друг “играч” на сцената, за който всички сме чували, но не всички знаем достатъчно – криптовалутите.

Тяхната популярност не спира да расте през последното десетилетие, като по всичко изглежда, че тази тенденция ще се задържи. Как  всъщност са регулирани криптовалутите, регулирани ли са изобщо, и как се търгува с тях?

Разликата между електронни пари и криптовалути

Електронните пари и криптовалутите са две различни форми на цифрови или виртуални валути. Между тях обаче трябва да се направи ясно разграничение, тъй като имат някои основни разлики в характеристиките и начина си на функциониране. Най-важните, които задължително трябва да посочим, са:

♦ Централизация/децентрализация

♦ Технология

♦ Идентификация на потребителите

♦ Регулации

Централизация и технология

Именно това е първата и много основна разлика – електронните пари са централизирани, а криптовалутите са децентрализирани. Това означава, че електронните пари се издават от държавни финансови институции или банки и са свързани с конкретни банкови сметки. Те най-често могат да се използват за онлайн и физически плащания. Електронните пари обикновено използват централизирани бази данни и технологии за сигурност, предоставяни от банките.

Криптовалутите не са свързани с централните банки или правителствата по света. Те използват т. нар. блокчейн технология за обработка и верификация на трансакциите. Това е децентрализиран системен регистър, който записва транзакции в блокове, свързани чрез криптография, предоставяйки прозрачност и сигурност.

Идентификация

Често електронните пари изискват някакъв тип идентификация на потребителите и свързаните с тях банкови сметки. Криптовалутите от своя страна позволяват в пъти по-голяма анонимност на трансакциите, без да е необходима лична идентификация. Това, разбира се, както има известни преимущества, така и да крие някои рискове, свързани с разпространяването на нелегални дейности.

Регулации

Дотук споменатите разлики логично водят и до различни регулации на различните цифрови валути. Електронните пари са подложени на строги регулации от страна на централните банки и правителствата. На свой ред, регулациите на криптовалутите варират в различните държави. От една страна държави като Китай, Турция и Нигерия забраняват всякакви операции с криптовалути и дори ги обявяват за незаконни. От друга страна, през 2021 г. Ел Салвадор обяви криптовалутата биткойн за своя официална валута. Дали обаче това ще се окаже успешен ход, ще стане ясно в бъдеще. ЕС също няма единна уредба, която да се прилага от всички държави членки на институцията

Регулация на криптовалутите в България

Заради повишаващия се интерес към търговия с криптовалута и различните електронни платформи, предлагащи подобни услуги, както и заради повишаващите се цени на биткойн и други криптовалути, се налага лицензирането им или добавянето на други държавни регулации. Държавите правят опити да регулират търговията и печалбата от активите, за да се осъществяват по аналогия на сделките с други активи. Много от тях обаче нямат специализирано законодателство в тази сфера и по-скоро адаптират настоящото такова, чийто обект са  други финансови сделки.

Това важи и за България, като от 2018 г. се прилага директива на ЕС, според която криптовалутите у нас се регулират чрез съществуващото законодателство. Националната агенция за приходите (НАП), базирайки се на  Европейския банков орган (ЕБО), използва наименованието “виртуални валути” за криптовалутите. Те са категоризирани като платежно средство, затова тяхната търговия изисква деклариране на доходи, придобити при продажбата или замяната им.

Бъдещи регулации

Очакването тенденцията за развитие и интереса към криптовалутите да продължат да нарастват логично би означавало и разработването на предстоящи регулации в сектора. Глобалният орган на комисиите по ценни книжа (IOSCO) представи първия проект за глобален подход към регулирането на пазарите на криптовалути и дигитални активи. Инициативата има за цел уеднаквяване на практиките в различни юрисдикции и защита на интересите на инвеститорите. Предложените стандарти включват мерки за справяне с конфликти на интереси, предотвратяване на манипулиране на пазара, трансгранично регулаторно сътрудничество и други аспекти на регулацията. Проектът не обхваща областта на децентрализираните финанси (DeFi).

Заключение

Дигитализацията във финансовия сектор се случва с бързи темпове и създава редица нови възможности и средства за разплащане. Наред с електронните пари, които подлежат на строги регулации от националните банки и държавните институции, на сцената все по-отчетливо излизат и криптовалутите. Макар на този етап да няма уеднаквени регулации за тях, държавите в ЕС и останалата част от света ясно осъзнават нуждата от такива. Освен това е необходимо и изграждане на вътрешно законодателство, чрез което да се установят правила при лицензирането, търгуването и декларирането на криптовалути. По всичко изглежда, че тенденциите от последното десетилетие не просто ще се задържат, а ще продължат да се развиват.

ПРОЧЕТИ

Back to top button