ОБЩЕСТВО

Ройтерс: Залужни отново критикува Зеленски, какво се случва в Украйна

Най-високопоставеният украински генерал Валери Залужни днес отправи най-острите критики досега срещу решението на президента Володимир Зеленски от това лято да уволни ръководителите на регионалните наборни комисии в страната, съобщава Ройтерс.

Зеленски уволни всички ръководители на регионалните наборни комисии в страната през август, като част от кампания срещу корупцията. Тогава той заяви, че държавно разследване на комисиите в цялата страна е разкрило злоупотреби на служителите, вариращи от незаконно обогатяване до транспортиране на подлежащи на наборна служба мъже през границата въпреки военновременната забрана за напускане на страната.

В отговор на репортерски въпрос в кулоарите на събитие дали това решение е повлияло на нивата на мобилизация главнокомандващият украинските въоръжени сили Залужни се оплака от уволнението на началниците на регионалните наборни комисии.

„Това бяха професионалисти, те знаеха как да вършат това и сега ги няма“, заяви генералът.

Откровената оценка на Залужни за обстановката на бойното поле в публикувано този ноември негово есе в британското издание „Икономист“ бе в рязък контраст с непоколебимия оптимизъм от публичните изказвания на Зеленски, отбелязва Ройтерс.

В отговор на репортерско запитване за коментар на неотдавнашен план на украинското министерство на отбраната за засилване на набирането на военнослужещи, Залужни заяви, че трябва да бъде възстановена старата система. „Все още е малко рано да се даде оценка на набирането на военнослужещи.

Що се отнася до проблемите с мобилизацията, не е необходимо тя да бъде засилена, а да бъде върната към онези граници, онези рамки, които работеха преди“, каза той.

Украйна, която първоначално можеше да разчита на десетки хиляди доброволци, готови да се сражават срещу руската инвазия, сега се опитва да привлече на служба повече мъже, които да заменят тези, които в момента са на фронта, отбелязва Ройтерс. През последните седмици се появиха множество гневни публикации в социалните медии, в които се твърди, че служители на наборните комисии се появяват във фитнеси и курорти, за да раздават повиквателни.

Коментарите на Залужни идват ден, след като бе публично разкрито, че в кабинет, в който се очаквало той да се премести, е било открито подслушвателно устройство и украинската служба за вътрешна сигурност е започнала разследване.

ПРОЧЕТИ

Back to top button