ОБЩЕСТВО

Скръбна вест: Намериха мъртва в дома й в Лондон вдовицата на Петър Увалиев

Почина вдовицата на видния наш дипломат и интелектуалец Петър Увалиев Соня Рув-Увалиева. Тъжната новина съобщи българският посланик в Лондон Марин Райков.

Тя е намерена мъртва в дома си в неделя.

Петър Увалиев (1915-1998) е български дипломат, писател, публицист, сценарист и режисьор.

Завършва право и държавни науки в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ през 1936 г. и започва работа в Министерство на външните работи (1936-1947). Постъпва в Дирекцията по печата към министерството, през 1942 г. е секретар на българската легация в Рим, Италия, втори секретар е на българската легация в Лондон, Великобритания (1947).

Петър Увалиев с Джералдин Чаплин (в средата) и съпругата си Соня Рув

През 1948 г. емигрира във Великобритания, където е познат като Пиер Рув.

Започва редовни предавания за българската служба на Би Би Си в Лондон (1950). Изнася лекции по философия и история на изкуството в Лондонския университет, гостува на университети в САЩ, Италия, Франция и Германия. Превежда на френски и италиански език творби на Пенчо Славейков, Теодор Траянов, Елисавета Багряна, Николай Марангозов и др. Автор е на „Търнър: структурен разрез“, издадена през 1982 г. на английски, френски и испански език, „Филмът като технологическа съдействителност“ (1985, на английски и френски език), „Европа, намерена и пак загубена“ (1988, на английски език), „Багряна и целомъдрените“, „Митоанализ на „Козирог“, „Българският облик на Шекспир“ (1992, на английски език). 

През 1992 г. Петър Увалиев е удостоен със званието „доктор хонорис кауза“ на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Носител е на орден „Мадарски конник“ първа степен (25 март 1994), на почетен медал „Иван Вазов“ на Агенцията за българите в чужбина (1995). Отличен с наградата „Оборище“ за интелектуална дейност (1999, посмъртно).

ПРОЧЕТИ

Back to top button