ОБЩЕСТВО

След шамара от Габриел: Лена Бориславова пак извива ръце, издаде отиваме ли на избори

Ние не поставихме ултиматум на ГЕРБ с този меморандум, а ги поканихме на разговори върху конкретна преговорна рамка. Пише, че това е предложение за преговори каква е нашата визия за два важни проблема.

Първият е какво правим с регулаторите – това са онези органи, които определят цената на тока, на парното, как се правят обществени поръчки и т.н. Вторият важен проблем е по отношение на тези зависимости, които виждаме в съдебната система“, това заяви в ефира на bTV Лена Бориславова, член на изпълнителния съвет на „Продължаваме промяната“ (ПП).

Лена Бориславова

„Ние не можем да продължим с едни нови 9 месеца на управление, ако нямаме решение на тези два проблема“, добави тя.

Отиването на избори в момента е неподходящо, защото тези проблеми няма да намерят своето решение и те отново ще седят на масата. Някой трябва да седне и да говори как да решим проблемите, като тези с Пепи Еврото и Марто Нотариуса. Ротацията идва и ние не може да продължаваме да се подкрепяме без ясни ангажименти„, категорична бе Бориславова. 

„Ако не постигнем съгласие по съдържанието на меморандума, няма как да продължим да управляваме. Не разбирам тази свръхреакция на представителите на ГЕРБ. Искам да чуя тяхната визия. Те искат плаващи мнозинства, според тях трябва ли да влязат зависими политически лица, както стана с Конституционния съд (КС) и т.н.“, добави тя. 

„Досега имахме регулатори, избрани от ГЕРБ и ДПС на 100%. Еврото и Нотариуса са еманация на този процес. Досега регулаторите са били избирани с вътрешнополитически уговорки, които са се случвали в едни регулатори“, каза Бориславова. 

Петков каза, че това не е ултиматум, а покана за преговори. Ние настояваме за този механизъм от месеци“, заяви тя. 

„В меморандума няма нищо обществено неприемливо, искаме да има и гражданско участие чрез номинации, ясен график, обществено обсъждане“, добави Бориславова. 

Парцелиране на държавата и Ники да пътува: Лъснаха опорките в меморандума на ПП-ДБ

„Искат ли още 1/3 да отива за ДПС. ГЕРБ трябва да отговори на този въпрос. Съгласни ли са да позволим на гражданските организации да номинират и да се изказват по нашите кандидатури. Питайте ги“, призова политикът.

В документа пише, че ние ще имаме равна политическа отговорност. Това означава, че когато двете политически сили предлагат кандидатури, то носим равна отговорност за избора им“, подчерта тя.

„Новото е, че ние уплътняваме новото правило на Конституцията с конкретни предложения“, поясни тя. 

Според нея е важно да има в регулаторите не ярки политически лица, а експерти. „Не предлагаме квоти, а политическа отговорност да се носи за това кой застава зад тази номинация“, добави Бориславова. 

„Ще имаме процедура, която ще преминава през проверка на интегритет, професионални качества и т.н. за всеки пост“, уточни Бориславова по повод КЗК например. 

„Тези регулатори ние не ги избираме за просто 9 месеца. Те имат мандат до 4 години“, каза Бориславова.

„Ние спазваме закона и новата Конституция. Ние от месеци им предлагаме различни варианти и искаме да влезем в този разговор.

Направихме публично нашето предложение и визия. Искам ГЕРБ като са готови да покажат техния механизъм за попълване на регулаторите“, каза тя.

„Искаме всеки да поеме политическа отговорност за взаимодействието с други партии в парламента. Предлагаме да има консултации преди гласуване в зала, а не да се наложи шеф, както стана с НЗОК.

Няма как да сме част от такова управление. Никой навън няма да повярва после, че този регулатор ще вземе правилното решение за хората“, смята Бориславова. 

Според нея за обществото е важно да има институции, на които да вярват. Тя е категорична, че ПП не се опитва да замени хората на ГЕРБ и ДПС с техни хора. 

„Има закони и те казват, че всичко става през Народното събрание (НС). Ние предлагаме тези номинации да стават и с помощта на гражданския сектор“, заяви Бориславова. 

„Скоро ще се окажем в невъзможност да има функционираща комисия, която да разследва политици. Искаме да се разследва всеки един казус – „Барселонагейт“, „Чаталджа“ и т.н.“, уточни тя. 

„Не бих искала да казвам, че някой министър е на ПП или някой е на ГЕРБ. Това трябва да са хора, които работят за обществото и за държавата.

ГЕРБ-СДС получиха политическите ръководства на всички важни комисии в НС, за да има контрол. В кабинета има независими експерти, които не са ярко политически оцветени и няколко кадъра, на които ПП има доверие, че те няма да подведат по някакъв начин никого“, каза тя. 

„Ако проследим работата на вътрешния министър, имаме критики. ГЕРБ нямат“, отвърна тя на въпрос защо тогава Калин Стоянов е коментиран като министър на ГЕРБ и добави: „Той бе предложен от тях като независим експерт“.

„Трябва да е ясно кой какво решение предлага за държавата. Това, че Стоянов е говорил само с Петков, преди назначението, не значи, че все пак не е бил предложен от ГЕРБ“, каза тя.

Бориславова бе запитана и защо е толкова важно Денков да бъде министър на външните работи и той има ли нужната компетенция.

Ники да пътува: Борисов с пикантно разкритие за Петков и Денков

„Ако едно лице има експертизата да бъде премиер, нямам колебание, че най-добрата следваща алтернатива за него е да бъде министър на външните работи и да продължи диалога, който вече е започнал като премиер. Габриел няма как да съвместява двете роли. Най-разумното е тези две фигури да разменят местата си и така ще има приемственост, устойчивост и отговорност“, каза тя. 

„Представете си – вкарваме човек за МВнР, който седи 9 месеца, после излиза, после пак влиза за 9 месеца. Това не показва устойчивост и синхрон“, смята тя.

Бориславова запита дали и в момента не се води до външна политика на два гласа: „Щом сега няма, защо да има при рокада само между двамата“, запита тя. 

„Червените ни линии, са червени линии и на обществото. Според мен има нетърпимост за тайно договаряне на регулаторите и бягане от политическа отговорност. Вярвам, че формулата, която предлагаме за ротация и огледално разместване на Габриел и Денков, е правилна“, категорична бе тя.

Бориславова призова колегите от ГЕРБ да спрат с опорката, че „на Денков много му се пътува„.

„Странен е подходът на Габриел, че вече е обсъдила решението си с посланика на Европейския съюз (ЕС) и САЩ. Това е странна стъпка, когато става въпрос за вътрешнополитическа тематика.

Може би е най-добре първо те да ни запознаят с тяхната визия и какво точно в този документ не ви харесва. Според мен Габриел опитва да използва опит да използва външно министерство в партийна цел“, каза Бориславова по повод изказването на Габриел от сряда вечерта.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

ПРОЧЕТИ

Back to top button