ОБЩЕСТВО

Тагарев: Учим история по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на Кремъл

Снимка: Булфото

Министърът на отбраната Тодор Тагарев говори пред журналисти като засегна няколко теми, които са актуални в последните дни.

„Беше зададен въпрос за руското влияние в България по време на срещата ми в Атлантическия съвет в САЩ, която беше предавана онлайн. Там казах, че едно от обясненията за успеха на руската пропаганда у нас, е, че ние не познаваме собствената си история. Учим история по начин, който е писан в голямата си част под диктовката на или директно от Кремъл.

Трябва да познаваме по-добре собствената си история“, каза Тагарев, цитиран от „Новини.бг“.

„Има много събития и постижения, с които трябва да се гордеем. Много от тях не съответстват на интересите на Кремъл, забравени са от хората и не се преподават“, добави той.

По думите му, не се учи за българския офицер Списаревски, а от Русия ни е наложен измисленият герой Альоша. „Надявам се, че ако има неизчистени въпроси в учебниците по история, те ще бъдат, но това не е моя отговорност. Да се случи с обективно третиране на нашата история и широкото познаване на историята ни от българските граждани“, коментира министърът на отбраната.

Тагарев обобщи визитата си в Щатите така: „Прекрасни срещи на най-високо ниво. Хората, които имат отношение към България: Държавният департамент, Съветът по национална сигурност в Белия дом, Агенцията за отбранително сътрудничество с фирми, посещения в неправителствени организации, университети. Много интензивна програма. Бях от среща в среща. Имахме открити и добронамерени разговори. Ние сме съюзници, имаме стратегическо партньорство. Обсъждахме общи проблеми в сферата на сигурността и възможности за общи действия“.

Не са били взети решения за разполагане на допълнителни войски на български територии. „Това, което дискутирахме и за което представихме взаимно информация, е за многонационалната бойна група, която е базирана на наша територия, в каква степен сме готови да осигурим съюзниците, които вече се намират на наша територия и да осигурим възвръщането на допълнителни сили тогава, когато се наложи. Говорихме и за ускореното изграждане на Регионален хъб за ремонт на машините „Страйкър“ на наша територия“, каза министърът.

ПРОЧЕТИ

Back to top button