ЛЮБОПИТНО

Такива чифликчийски сарми в гювеч през живота си не сте яли

Киселото зеле е основна съставка за едни от най-важните и вкусни рецепти от българската национална кухня. И тъй като сезонът на киселото зеле е в разгара си, няма как да пропуснем една култова рецепта за зелеви сарми.

Януари е пълен с празници и именяци, които имат повод да почерпят, затова и от jenata.blitz.bg ви предлагаме да сервирате на празничната трапеза едни уникални чифликчийски сарми в гювеч.

Рецептата заимствахме от Gotvach.bg.

Всъщност, и без да имате повод, може да си направите празник с един гювеч, пълен с тази невероятна вкусотия

Списък с продукти: 

зелеви листа – 1 голяма зелка
свински вратни пържоли – 5 бр.
черен пипер – на вкус

праз – 1 стрък
лук – 1 глава
червено вино – 100 гр.

ориз – 1 чаена чаша
червен пипер – 2 чаени лъжички
чубрица – 2 чаени лъжички

600 мл. вода 
сол

Начин на приготвяне:

Накълцайте месото на дребно и го овкусете със сол и черен пипер. Праза нарежете на колелца, а лука – на ситно. Сложете в тиган на котлона малко олио и задушете праза с лука, след което добавете и накълцаното месо.

Готвенето продължава, докато месото си смени цвета или докато стане леко златисто. Към него добавете виното и оставете да къкри на котлона за няколко минутки.

През това време измийте ориза, след което го добавете към месото. Гответе, докато стане прозрачен, налейте 200 милилитра вода и овкусете със сол, червен пипер и чубрица.

В гювеча поставете няколко зелеви листа. 

Започнете да свивате сармите, като слагате от плънката в единия край, завивате краищата и навивате на стегнато зелево руло. Готовите сарми наредете на гъсто една до друга в гювеча и залейте с 400 милилитра студена вода.

Поръсете с червен пипер и притиснете с една чиния. Затворете с капак и сложете гювеча да се пече във фурна на 200°C за 50 минути. След като времето изтече, махнете капака и дозапечете сармите до готовност.

Харесайте  и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!

ПРОЧЕТИ

Back to top button