ЛЮБОПИТНО

Това чака Земята, експлодира ли най-малката свърхнова на нощното небе ВИДЕО

Бетелгейзе е една от най-ярките звезди в небето и се намира в съзвездието Орион. Бетелгейзе се намира в късен стадий от своята еволюция. Водородът в недрата ѝ е изчерпан и се образуват по-тежки елементи, съобщава Meteobalkans.com.

От повърхността ѝ изтича материя, поради което около самата звезда се е образувала газово-прахова обвивка с размери, надминаващи стотици пъти размерите на самата звезда.

Възможно е Бетелгейзе вече да е избухнала като свръхнова, но светлината от това събитие още да не е достигнала до нас.

През 2004 г. астрономите, използвайки компютърни симулации, спекулират, че дори ако Бетелгейзе не се върти, тя може да проявява мащабна магнитна активност във външните слоеве на атмосферата си – фактор, при който дори умерено силните полета биха могли да окажат значително влияние върху звездния прах, звездния вятър и загубите на масата на звездата.

За кратко време, Бетелгейзе ще стане многократно по-ярък от първоначалната си яркост. Тя може дори да бъде по-ярка от пълнолуние.

Промяна в цвета: Все още не е известно точно какво ще се случи след избухването, но много вероятно е да се формират нови елементи в ядрото на звездата, като резултатът може да промени цвета си.

Останки: След избухването, Бетелгейзе ще остави след себе си сърцевина от неутронна звезда или черна дупка, обградена от облак от газови и прахови обвивки.

Въздействие върху Земята: На теория, избухването на звезда в близост до Земята може да има влияние на нашата планета. Но тъй като Бетелгейзе се намира на разстояние от около 650 светлинни години, въздействието ще бъде минимално. Най-вероятно ще видим само невероятно ярко звездно събитие на небето.

Смята се, че Бетелгейзе може да избухне като свръхнова в следващите милиони години. Но е важно да се подчертае, че точната дата на  този процес все още са предмет на научни дебати и изследвания.

ПРОЧЕТИ

Back to top button