ИКОНОМИКА

Нещо невиждано от година стана с руската рубла

Руската рубла се обезцени до най-ниската стойност от една година. Последният ден на търговията беше най-лошият от началото на 2023-та. Курсът достигна 83 рубли за щатски долар.

Така за една седмица руската рубла загуби 5% от стойността си.

Въпреки значителният спад, курсът е още далеч от кризисните 113 рубли за долар в първите дни, след като Русия започна войната в Украйна. Засега руснаците не бързат да се запасяват. Освен това има и ограничения колко валута може да се купува.

„На черния пазар курсът на долара е дори по-висок. Мисля че 82 за долар“, обясни Николай Селский, жител на Москва.

Няколко са причините за обезценяването. Едната е са по-ниските приходи от продажбата на петрол и газ, които бяха засегнати от международните санкции. А конкретният повод за сегашния спад беше плащане от над милиард и 200 милиона долара на петролния гигант Шел. Те продадоха дяловете си в големия проект Сахалин 2, за да се изтеглят от руския пазар. За гражданите, това е объркващо.

„Ние пряко работим с валута в службата. Но все пак не съм икономист. Опитът ми показва, че никога не знаеш до какво ще доведат тези промени“, обясни Юлия от Москва, която е юрист.

Донякъде парадоксално, финансовото министерство на Русия има изгода рублата да се обезценява. Те имат неочаквано голяма дупка в бюджета за тази година. Тя е в рубли и по-лесно може да бъде запълнена, ако националната валута е значително по-евтина от сегашните около 80 рубли за долар. Министерството има инструменти и може да обезцени рублата още. Но това би дали друг негативен ефект. Повече от 40 процента от стоките на руския пазар са внос. Ако рублата бъде обезценена, за да се пълни бюджета, това ще е директен удар по покупателната способност на гражданите.

ПРОЧЕТИ

Back to top button