ИКОНОМИКА

Топ икономисти с последни новини за жилищните кредити у нас

Жилищните кредити в България може въобще да не поскъпнат, въпреки че преди година и половина Европейската централна банка (ЕЦБ) започна да повишава основните си лихви. При бизнес заемите и потребителските кредити обаче лихвите са нараснали.

Това става ясно от анализа “Състояние на кредитния пазар в България”, разработен от финансистите от Експертен клуб за икономика и политика (ЕКИП) Стоян Панчев и Георги Вулджев, пише Труд.

При лихвените проценти по жилищните кредити промяна почти няма откакто ЕЦБ започна да вдига лихвите през юли 2022 г.

Лихвите по жилищните заеми достигат 2,79% през ноември 2023 г. в сравнение с 2,87% през юли 2022 г., пише в анализа.

Същевременно участниците на пазарите вече очакват ЕЦБ да премине към понижаване на лихвите, като това може да стане още през април тази година.

“Ако ЕЦБ наистина започне да сваля лихвите през 2024 г., особено ако това се случи в първото полугодие, изглежда много вероятно затягането на финансовите условия да не се предаде напълно в България и особено що се касаят жилищните кредити, на практика да не бъде усетено въобще”, пише в анализа.

При бизнес заемите и потребителските кредити ситуацията е по-различна. Данните на БНБ показват покачване на лихвите по тези кредити в периода след като ЕЦБ започна да вдига основните си лихви. Средната лихва по всички кредити за нефинансови предприятия се покачва до 3,88% през ноември 2023 г., от 2,66% през юли 2022 г., когато ЕЦБ започна да вдига лихвените проценти.

Лихвата по предоговорени заеми и кредити за рефинансиране за бизнеса се покачва до 4,87%, при 2,40% през юли 2022 г. Лихвите по новоотпуснати кредити за предприятията се покачват най-съществено и достигат 4,31%, при 2,49% през юли 2022 г.

Покачването на лихвите за бизнеса е значително за последната приблизително година и половина, става ясно от анализа. Междувременно, лихвите по кредитите за домакинства остават далеч по-стабилни.

При жилищните заеми средният лихвен процент дори намалява от 2,87% през юли 2022 г. на 2,79% през ноември 2023 г. При потребителските заеми лихвата стига до 6,53% през ноември 2023, в сравнение с рекордно ниската стойност от 6,32%, достигната през юни 2022 г.

Покачването е минимално. По-съществено увеличение има единствено при новоотпуснатите потребителски кредити. При тях лихвата достига 8,59% през ноември, в сравнение 7,56% през юни 2022 г.

Същевременно обемът на отпусканите от банките кредити както за фирмите, така и за домакинствата нараства. Средният ръст на отпуснатите фирмени кредити през първите три тримесечия на 2023 г. е 7,9% на годишна база, което е все пак забавяне в сравнение с 9,9% увеличение за същия период на предходната година.

При отпуснатите заеми за домакинствата ръстът е значително по-голям. Средният ръст за първите три тримесечия на 2023 г. е 22,7%, което надвишава ръста на кредитирането през предходната година. Броят на отпуснатите кредити към домакинства също се увеличава. По-подробната разбивка на данните за кредитирането показва, че растежът е най-висок при жилищните заеми.

Това се дължи на желанието на хората да живеят в по-хубав и по-голям дом. Много хора купуват имоти и за да спасят парите си от инфлацията, като взимат и банков заем, ако наличните им пари не са достатъчни за хубав имот.

Данните за кредитния пазар показват, че той все още се намира в период на агресивно нарастване, пише в анализа. От началото на затягането на паричната политика на ЕЦБ, кредитирането към домакинствата в България се е увеличило значително.

Това се дължи на изключително ниските лихви, особено по жилищните кредити, което е пряко свързано с ниските лихви по депозитите. Ако няма по-бързо и по-съществено покачване при лихвите по депозитите, малко е вероятно да видим увеличение и на лихвите по кредитите, пише в анализа. Банките нямат стимул да вдигат лихвите по депозитите, при положение, че размерът им бързо нараства. 

До голяма степен именно благодарение на високия ръст на депозитите, печалбите на банките се увеличават със стремглави темпове и банковата ликвидност в България е много висока, пише в анализа. 

По данни на БНБ, печалбата на банките достига 3,3 млрд. лв. в периода януари-ноември 2023 г. и бележи 75% ръст на годишна база.

ПРОЧЕТИ

Back to top button