ЛЮБОПИТНО

Тъжна вест: Почина легендарният мъж „с железния бял дроб” ВИДЕО

Пол Александър – „Човекът с железния бял дроб“ почина на 78-годишна възраст. Той се заразява с вирусната болест полиомиелит през лятото на 1952 г., когато е на шест години, и остава парализиран от врата надолу.

Откаран е в болница в Тексас, където се събужда в метален цилиндър.

Там прекарва и остатъка от живота си.

На страницата му в GoFundMe организаторът на дарителската акция Кристофър Улмър публикува актуализирана информация: „Пол Александър – „Човекът с железния бял дроб“, почина в понеделник, след като живя повече от 70 години в железен бял дроб”.

„През това време Пол завършва колеж, става адвокат и публицист. Историята му обиколи целия свят. Той беше невероятен пример за подражание, който ще продължи да се помни“, допълни Улмър.

Александър е могъл да напуска железния си бял дроб за по няколко часа на ден, след като се научил да диша. Използвал е пластмасова сламка с прикрепена към нея писалка, за да пише на компютър. Така успява да пресъздаде историята на живота си в книга, озаглавена: „Три минути за едно куче“.

Съобщава се, че състоянието му се е влошило през последните години, като е получил постоянна респираторна инфекция и болки в краката при всяко движение.

В интервю за The Guardian през април 2020 г. Александър разказва за страховете си по време на COVID пандемията. „Ситуацията изглежда точно така, както беше при епидемията от полиомиелит в САЩ през 50-те години на миналия век. Странно е и ме плаши“, казва Пол.

Александър си спомня и за реакциите на хората, които са го виждали. „Не можете да повярвате колко много хора са влизали в адвокатската ми кантора, виждат железния ми бял дроб и питат: „Какво е това?“ Аз им отвръщам: „Това е железен бял дроб. Диша вместо мен“, казва той през 2020 г. в интервю.

ПРОЧЕТИ

Back to top button