ЛЮБОПИТНО

Урок по митология: Коя БГ пещера е вход към подземното царство на Хадес

Всички ние знаем кой е Орфей. Древният тракийски певец е запазил името си в историята с таланта, който е притежавал. Всички древногръцки личности са запленени от него, като изключим Аристотел, който е смятал, че такава фигура не е съществувала.

Въпреки това, той е най-известен с легендата за своята любов Евридика.

Как тя се свързва с една от нашите най-известни пещери – разберете в следващите редове, пише poznanieto.bg.

Легендата за Орфей и Евридика

Орфей се смята, че или е син на Аполон(древногръцката версия) или на големия тракийски цар Еагър, а майка му е музата Калиопа. Неговият талант с музиката се смята за несравним и поради тази причина в древногръцкия вариант за неговата личност се говори, че той е любимец на Аполон.

С неговата лира, той може да разчувства абсолютно всички – от Олимпийските богове, до неживата материя. Самият той става жертва на Купидон, като се влюбва в красивата Евридика.

Двамата са много щастливи заедно, но в деня на сватбата им Евридика бива смъртоносно ухапана от отровна земя.

Тя трябва да отиде в царството на мъртвите на Хадес. Орфей не може да приеме тази загуба на любимата си и решава да я потърси там. Тъй като не знае къде е входът, той пита боговете и му е посочена една точно определена пещера. Това я Дяволското гърло

Дяволското гърло като вход към Подземното царство

Не случайно тази пещера е избрана още от траките като вход към Подземното царство. На Орфей му се налага да премине през нея. На входът й среща триглавото куче Цербер, който никой не можел да премине. Но вместо да се бори с него, Орфей използва лирата си и подчинява чрез своята музика този звяр.

По този начин той успява да преодолее и поредицата от препятствия в Подземния свят и да се изправи пред Хадес – владетелят на това царство и неговата съпруга Персефона.

Първоначално те отказват мобата му да си върне Евридика, но Орфей успява чрез музиката си да преобърне законите на природата и да спечели Хадес на своя страна. Той дава своето разрешение, но само ако Орфей си тръгне от Долната земя без да се обръща Орфей се радва изключително много на успешната си мисия, но тръгвайки си от Долното царство, все повече се притеснява.

Дали боговете не са го излъгали, тъй като не чува стъпките на любимата си Евридика. Любопитството му е толкова силно, че само на няколко крачки от изхода, той се обръща назад. Вижда сянката на любимата си Евридика, която в този момент вече няма право да излезе от Подземното царство и се връща отново.

Той не успява да преживее загубата на Евридика и намира смъртта си в ръцете на служители на Дионис – Менадите.

Защо Орфей умира от ръцете на Менадите

Причината е чисто символична. Орфей и Дионис са много сходни като характеристики, но разликата е, че Орфей е от тракийски произход, а Дионис е част от древногръцката митология и Олимпийски бог.

По този начин, ритуално древните гърци вземат традициите на траките в свои ръце и подчиняват един от техните богове. Както римската митология стъпва върху древногръцката, по този начин и тя(древногръцката) стъпва върху по-стари от нея. В най-голяма степен това са тракийските митове и легенди или поне тази част от тях, които са запазени.

Така че е интересно да знаме, че според тракийските и древногръцките вярвания – входът към Подземното царство се намира точно в нашата страна. По-конкретно става въпрос за пещерата Дяволското гърло

ПРОЧЕТИ

Back to top button