ЛЮБОПИТНО

Учените откриха защо не е добра идея да спите в едно легло с партньора си

Споделянето на легло с партньора ви изглежда като нормална част от една здрава връзка. Но някои хора казват, че все пак е по-удобно да спиш сам. Особено ако половинката ви непрекъснато дърпа одеялото върху себе си, постоянно се мята и обръща на една страна на друга или като цяло хърка.

Всъщност това може да бъде доста сериозен проблем, ако вашият партньор системно ви пречи да спите достатъчно.

А ново проучване от университета в Мичиган изглежда подкрепя тезата за онези, които искат да спят сами.

Въпреки че изследването е проведено върху мишки, резултатите от него, публикувани в списание Current Biology, заслужават внимание.

Проучването показва, че мишките, които спят наблизо, са склонни да заспиват и да се събуждат по едно и също време, а устройствата регистрират синхрон в настъпването на бързата фаза на съня.

1500 лв. Казино Бонус за Нови Клиенти на efbet.com

Това състояние обхваща три етапа на съня, включително дълбок сън, които са необходими за физическо възстановяване и консолидиране на паметта.

Въпреки това, въпреки тази синхронност, проучването установило, че сънят е по-фрагментиран и следователно с по-ниско качество като цяло.

И все пак, въпреки това засилено прекъсване на съня, мишките направили всичко възможно да намерят други мишки и да спят близо до тях. Наистина, мишките били готови да се откажат от желаното място за спане и среда, за да се сгушат с други от своя вид.

Друго интересно наблюдение е, че фазата на бързия сън се синхронизира при мъжки мишки, които спят един до друг, но не и между женски или непознати мишки. Точно защо е възникнала тази полова разлика не е ясно, но изследователите смятат, че степента на синхронизация може да зависи от чувството за сигурност.

Необходими са повече изследвания, за да се разбере как тези резултати са свързани със съня на човек, но те ясно показват, че не всеки реагира на съвместния сън по един и същи начин.

Ако ползите от комфорта и безопасността надвишават евентуалните смущения, съвместният сън може да е добър вариант за вас. Но ако се събуждате всеки час с хъркане до ухото си, може би е време да изберете отделни легла.

Превод и редакция

ПРОЧЕТИ

Back to top button