ПОЛИТИКА

Хампарцумян за показните убийства: Щом наказваш някого със смърт, значи…

, разбрах тук от хората, че сте рожденик. Така Левон Хампарцумян се обърна към водещия на БНТ Георги Любенов.

Журналистът шеговито му отговори: „Да, човек и добре да живее, все някога има рожден ден“, а експертът продължи в същия тон:

„Слава Богу не е 29 февруари“.

После двамата подхванаха актуалните политически и икономически теми.

„Трябва да разделим индикацията на проблемите от инструментите за разрешаване на проблемите. Ако се изтъркаляме няколко дни по улиците на София, проблемите няма да се решат. Много е важно дефинирането на проблема и правилният инструмент за решаването му“, каза Хампарцумян.

Той коментира и ротацията. По думите му управляващите трябва да седнат някъде, не е задължително да е публично, и да се разберат.

Според банкера меморандумът, предложен от ПП-ДБ за след ротацията, не трябва да се подписва. „Той е основата на едни разговори. Този меморандум е все едно прокламацията на Мартин Лутер Кинг. С него започват разговорите. Малко да се вкара разум в процеса“, смята той.

„Българската политика и българският политически живот не са мач „Левски-ЦСКА“. По-сложно е, трябва да се намери балансът, на английски се казва „честният брокер„, допълни той.

Хампарцумян спомена и показните убийства.

„При положение, че физическото ликвидиране на някого решава проблем, това означава, че други институции в държавата не работят. Както сме подредили държавата, ние нямаме смъртно наказание. Щом наказваш някого със смърт, значи имаш проблем с институциите„, заяви той.

По думите на Хампарцумянна теория е да има по-стегната администрация.

„По света има 50% успеваемост на сливанията. Дяволът е в детайлите. Засега говорим за едно добро намерение с добри цели, но как ще бъде реализирано, ще видим. То трябва да получи и политическа подкрепа и пак казвам, успехът не е гарантиран. 

Ако в цялата работа се намеси и човешкият фактор и мафиотизирани кръгове, които крадат ДДС, ще бъде по-сложно. Колкото е по-сложна една система, толкова по-лесно се намират начини, да се манипулира. Трябва да се опростява“, смята той.

ПРОЧЕТИ

Back to top button