ИКОНОМИКА

Чудо невиждано в Гърция: Ето така се бори инфлацията, вижте им магазините

Премиерът Кириакос Мицотакис обяви намаление на цените на 1500 основни стоки от днес – 1 март, пише Труд бг. 

Гърция започва прилагането на четири нови правителствени мерки за борба с поскъпването на продуктите в супермаркетите, но и в цялата верига на доставки.

Според оценките и данните на Министерството на развитието, потребителите ще видят намаления на цените до 18,1% при повече от 3000 продукта.

Основната цел на всички съответни правителствени инициативи е трайното деескалиране на инфлацията при продуктите от супермаркетите в интерес на потребителя.

Решението на правителството да продължи с реформата, задължаваща доставчиците да намалят предлаганите оферти към компаниите за търговия на дребно с 30%, с условия да намалят своите каталожни цени със същата сума, доведе до намаления на повече от 3000 продукта.

Специално за бебешкото мляко, тъй като се продава без промоции, намаленията около 15%, ще бъдат прехвърлени директно към цената на рафта.

Беше определен таван на брутния марж на печалбата на компаниите, които внасят, произвеждат и разпространяват бебешко мляко в Гърция. Това е равно на оперативните разходи на бизнеса в съответната продуктова категория плюс 7% от нетните продажби.

Мярката, която забранява на доставчиците на супермаркети, които повишават цените на продуктите си, да провеждат промоционални акции за три месеца на тези продукти, засяга почти всички продукти, продавани в супермаркетите. Пресни продукти като плодове, зеленчуци, месо, риба и определени потребителски стоки за дълготрайна употреба.

Според изявление на Министерството на развитието Гърция предприема целеви мерки, които се прилагат за първи път на европейско ниво срещу повишаването на цените.

Структурните мерки, очертани от министъра на развитието Костас Скрекас, демонстрират решимостта на правителството да приложи практически мерки, които реформират структурата на пазара на дребно и коригират изкривените търговски практики.

Основната цел на всички съответни правителствени инициативи е постоянното намаляване на инфлацията върху стоките в супермаркетите в полза на потребителя.

ПРОЧЕТИ

Back to top button