ОБЩЕСТВО

Шефът на Пентагона на разпит в Конгреса, защото не уведомил, че има рак

Кадър Х

Американският министър на отбраната Лойд Остин ще бъде изслушан в Конгреса на 29 февруари във връзка с това, че не е уведомил за откритото му раково образувание и за постъпването си болница дори президента Джо Байдън, съобщи днес говорител на Конгреса, цитиран от Ройтерс, цитира БТА.

„Министерството на отбраната потвърди пред комисията по въоръжените сили в Камарата на представителите, че министър Остин ще бъде изслушан пред комисията на 29 февруари за това, че е запазил в тайна хоспитализацията си“, посочи говорител на комисията.

Остин се извини по време на предавана по телевизията пресконференция миналата седмица за това, че не е уведомил своевременно американския държавен глава и високопоставени служители, че му е поставена диагноза рак на простатата и подчерта, че е бил шокиран от диагнозата.

Шефът на Пентагона се извини също за начина, по който подходи и за влизането си болница, криейки го от обществеността, висшите правителствени служители и от самия Байдън.

Инцидентът генерира недоволство в политическите среди в САЩ. Някои водещи републиканци, в точа число бившият президент Доналд Тръмп, настояха Остин да бъде освободен от поста. Лойд Остин е генерал с четири звезди от запаса, който ръководеше американски войски в Ирак и стана първият афроамериканец, назначен за министър на отбраната на САЩ, припомня Ройтерс.

Президентът Байдън коментира, че е запазил доверието си в Остин, въпреки, по думите му, грешната преценка на неговия подчинен.

ПРОЧЕТИ

Back to top button