МИСТЕРИИ

Шофьорите онемяха щом видяха цените на горивата по бензиностанциите Онлайн информация и резюме

Бензинът и дизелът поевтиняват, а пропан – бутанът и газът поскъпват. Това сочат анализаторите на специализирания сайт, който следи движението на цените на горивата – fuelo.net.

Мнозина шофьори се изненадаха приятно по празниците, когато зареждаха резервоарите, за да посетят роднини и приятели или пък да се придвижат до избраното от тях място за почивка.

Само за последните три месеца цената на най-масовите горива намалява значително, а тенденцията е да продължи, твърдят това специалистите.

Средната цена, на която шофьорите могат да заредят бензин А95 в страната, е 2,63 лева за литър. От края на септември до Коледа цената на горивото е намаляла с 25 стотинки за литър или с 8,68 на сто. През последната седмица цената е паднала с една стотинка, а за изминалите 30 дни – с 12 стотинки за литър, показват данните на fuelo.net.

Най-евтино можете да заредите бензин А95 в Елхово срещу 2,30 лева за литър, като обектът не е част от големите вериги бензиностанции. Най-скъпо ще ви струва, ако решите да напълните резервоара в Шабла.

През последната година именно на частната бензиностанция в крайморския град в близост до съседна Румъния са по-скъпи повечето горива. Там бензин А95 се търгува срещу 2,90 лева за литър или с 27 стотинки по-скъпо за литър в сравнение със средното за страната.

По Коледа дизелът продължава да е малко по-скъп от бензина, тенденцията, която се запази с малки изключения през почти цялата година. Средно за страната литър дизел струва 2,68 лева за литър, като през последните три месеца цената на горивото е намаляла с 21 стотинки за литър или със 7,27 на сто.

Намалението за последната седмица и за изминалия месец са съответно с по 1 ст./л и 12 ст./л – точно както и при бензин А95. Най-евтино дизел шофьорите могат да закупят на бензиностанция в Ямбол – срещу 2,38 лева за литър. В същото време, ако решат да напълнят резервоара в Шабла, във вече посочения обект, цената на литър се увеличава до 2,91 лева.

Интересно е дали при тези цени на горивата някой зарежда от обекта, предвид че цените на дизела, а и на бензин А95 в съседна Румъния са по-ниски от предлаганите на бензиностанцията в Шабла.

Премиум горивата – бензин и дизел също поевтиняват с подобни темпове. За последните три месеца литър бензин А100 е станал с 23 ст. по-изгоден и средно в страната горивото се предлага срещу 3,05 лева. Дизел премиум се търгува за почти същата цена – 3,06 лева за литър, като поевтиняването на горивото през последното тримесечие е с 20 ст./л.

И докато водачите, чиито автомобили са на дизел или бензин, следят с радост движението на цените и тенденциите на пазара на горива, същото не може да се каже за шофьорите, които карат возила на метан. Обичайно това са таксита и служебни автомобили, но има и много частни лица, избрали горивото, което бе най-изгодно на пазара дълги години наред.

Пред последните три месеца обаче цената на метана се увеличи с 38 стотинки за килограм или с 18,63 на сто, а според анализаторите горивото ще продължава да поскъпва. Увеличението за последната седмица е с 1 стотинка за килограм, а за последния месец – с 12 ст./кг, точно толкова колкото за същите периоди са поевтинели дизела и бензин А95. Средната цена на килограм метан в страната е 2,42 лв./кг, докато в Полски Сеновец можете да заредите срещу 1,86 лева за килограм гориво. Най-скъпо метанът се търгува в Смолян – срещу 3 лева за килограм гориво.

Макар и незначително за последните три месеца е поскъпнал и пропан бутанът. Цената на газа се е увеличила с 4 ст./л за периода, като за последната седмица и за последния месец поскъпването е с 1 ст./л. Средната цена, при която можете да заредите газ в страната в момента е 1,24 лева за литър. Най-евтино пропан бутанът се предлага в Ботевград – срещу 1,11 лева за литър, а най-скъпо в Шипка – срещу 1,40 лева за литър.

Бензинът е по-евтин в Турция и Румъния
Горивата са по-изгодни при съседите
Метан най-изгодно сипваме в Сърбия и Гърция

Голяма част от горивата, продавани в съседите ни като Турция, Сърбия, а дори Румъния и Гърция, са по-евтини, показват данните на fuelo.net. Най-изгодно продължава да е за шофьорите да напълнят резервоара в южната ни съседка Турция. Там бензин А95 в момента се предлага срещу средно 2,15 лева за литър или с 48 ст./л по-евтино в сравнение с у нас.

Водачите, които искат да заредят обаче трябва да имат предвид, че цените на различните обекти могат много да се различават, а най-скъпо е в близост до границата с България, както и на бензиностанциите по турските магистрали.

В съседна Румъния също излиза по-евтино да заредите бензин А95, макар и само с 5 ст. Средно в северната ни съседка литър от най-масовия бензин струва 2,58 лева, докато у нас е 2,63 лева. Както и в Северна Македония, в която литърът струва 2,46 лева.

Водачите на дизел, които искат да спестят някой лев, трябва да се ориентират отново към Турция и към Северна Македония.

В южната ни съседка литър дизел се предлага средно срещу 2,30 лева, докато у нас е средно с 38 ст. по-скъпо. Отново трябва да имате предвид, че най-изгодно можете да заредите на бензиностанции, които не са край основните пътни артерии и са поне на 100 км от българската граница. В Северна Македония литър дизел се предлага срещу 2,37 лева.

Метан освен при съседите можете да заредите по-евтино дори в европейски страни с по-висок от родния стандарт като Германия, Испания и Словения. Тъй като в сайта fuelo.net липсват данни за цената на метана в Турция, се оказва че най-евтино можете да се снабдите с горивото в съседна Сърбия, в която килограмът излиза 2,02 лева или с 40 ст. По-евтино, отколкото у нас. В Словения цената на килограм метан е 2,06 лева, в Чехия – 2,16 лева, в Гърция – 2,19 лева, в Германия – 2,22 лв., в Северна Македония – 2,23 лв., докато цената в България е 2,42 лв./кг.

The post Шофьорите онемяха щом видяха цените на горивата по бензиностанциите appeared first on 7DENA.COM Прочети.

Ако Шофьорите онемяха щом видяха цените на горивата по бензиностанциите представлява интерес за вас, може да погледнете връзката
Гледай Шофьорите онемяха щом видяха цените на горивата по бензиностанциите Онлайн , в която да получите повече информация за филма, възможности за гледане и разбира се превод на български език.

Не забравяй да споделиш публикацията с твоите приятели в социалните мрежи !

ИЗТОЧНИК:
Гледай Шофьорите онемяха щом видяха цените на горивата по бензиностанциите Онлайн

Микроблейдинг

ИЗТОЧНИК:Шофьорите онемяха щом видяха цените на горивата по бензиностанциите Онлайн информация и резюме

ПРОЧЕТИ

Back to top button