ИКОНОМИКА

Юруш към Турция, ето какво се случва с валутата им

Инфлацията в Турция в края на годината ще достигне 42,04 процента, а националната валута ще се обезцени до 40 лири за долар. Това показва прогноза на Централната банка на Турция от проучване на пазарните участници, проведено през текущия месец, съобщава турския новинарски сайт „Хаберлер“.

В проучването са участвали 53 компании от финансовия сектор, включително 29 банки и 16 представители на частния сектор.

Според техни оценки инфлацията в края на декември ще бъде 42,04 процента на годишна база, а 24-месечната прогноза е за ниво от 23,69 на сто.

Проучването сочи, че едва след 5 години инфлацията в Турция ще се доближи до умерената психологическа граница от 10 процента на годишна база.

Прогнозата на проучването за лихвения процент на Централната банка е той да достигне до 45 на сто през следващите три месеца. За сравнение сега лихвеният процент е 42,5 процента.

Националната валута на Турция ще продължи да се обезценява, като се очаква стойността на турската лира спрямо щатския долар да достигне 40,63 лири за долар. За сравнение сега курсът на турската лира е 30,18 за един долар, посочва още „Хаберлер“.

През септември 2023 г. турските власти представиха средносрочна икономическа програма, според която инфлацията в Турция ще намалее в сравнение с миналогодишните нива от 64,77 процента (според данните на Националния статистически институт) на 8,5 процента в рамките на три години, напомня новинарският сайт.

 По данни, цитирани от световните агенции,  т.нар. Група на независимите икономисти в Турция, инфлацията в страната през декември всъщност е 127,2 процента на годишна база.

ПРОЧЕТИ

Back to top button