ИКОНОМИКА

Адвокат със скандални разкрития за туристите по родното море

У нас не трябва да надделява частният интерес, а трябва да надделява общественият. При това положение в нашето Черноморие отдавна частният е надделял много повече над обществения.

Отдавна хубавите кътчета са повечето застроени, и то са застроени безобразно, грозно, без стил, без някаква поне еднаквост в кварталите, без въобще някак да изглеждат добре тези места, кой както му е скимнало така се строи.

Какъвто стил къщи или хотел му е скимнало, така се строи. Това заяви пред Радио „Фокус“ адвокат Дончо Бораджиев, съавтор на Националната стратегия за къмпиране.

„Ние нямаме един хубав архитектурен облик, който да създаде траен и устойчив туризъм. И може би най-виден този пример е на Слънчев бряг, където се събраха 4 населени места, вече са от край до край събрани. Има празни, пустеещи хотели, този тип туризъм доведе, съжалявам, че ще го кажа, но той доведе най-долнопробния тип туристи за евтин алкохол и секс туризъм и наркотици, те това идват да правят.

И всъщност, ние имаме достатъчно такива места вече и трябва да запазим малкото ни останала природа и да дадем шанс на един друг туризъм, който всъщност обаче води най-богатите туристи“, смята още той.

По думите му в момента има разделение в държавата между море и провинция, и останалата част. „Това разделение, то е недопустимо и по закон да се прилагат закони различни на територията на страната. Истината е, че качествените, законните, добре обособените къмпинги са много повече в провинцията, отколкото на морето. По морето, там хората постоянно биват изнудвани, те работят на ръба на закона“, посочи адвокатът.

„Всеизвестно е в Община Царево, че трябва да се прави дарение, и това е една такса спокойствие. И те затова и “Якото място“ толкова време, въпреки желанието на управителя всичко да се мине по закон, да се легализира по макар и остарялата Наредба, те само викат “Не, не, няма проблем, няма проблем“.

И сега изведнъж, когато стана неудобен човекът, изведнъж се появи проблем. Сега ли ги видя Община Царево тези незаконно, сега колко някои са незаконни, някои не са, да се произнесе там. Сега ли ги видя, те са там от 12-13 години тези бунгала.  

И да има наглостта по време на пандемия, когато събира доброволци Община Царево, той на 8 септември беше, праща служители на общината да лепят бележки на хората от къмпинга, вместо да са на първа линия на бедствието. Така че аз не защитавам незаконното строителство, категорично не защитавам, нашата стратегия е изцяло в идеята, че тя защитава и свободното къмпиране, но се прави много сериозна разлика между свобода и свободия“, категоричен бе Дончо Бораджиев.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button