ИКОНОМИКА

Daily Shincho: “Екологичната“ Европа все повече използва въглища

Рязкото покачване на цените на газа в Европа принуди страните от ЕС да се върнат към използването на нефт и въглища. Това съобщава японското издание Daily Shincho в свой анализ.

Цените на газа в Европа отново се покачват. Това се дължи на факта, че горещото време и ниските нива на реките доведоха до намаляване на производството на електроенергия в тези електроцентрали, които не работеха на газ.

Всичко това принуди европейските страни да увеличат търсенето на нефт и въглища, отбелязва изданието.

Преди началото на войната на Русия в Украйна газът е бил по-евтин от петрола. Това е така, защото петролът може лесно да се транспортира в големи танкери, докато газът изисква голям капацитет за полагане на тръбопроводи и преобразуване в LNG. В същото време Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви, че търсенето на газ в света до края на годината ще спадне с 0,5% и няма да расте в продължение на три години. Освен това рекордно високите цени на газа пречат на Европа да се откаже от използването на нефт и въглища, още повече че има завой към тези ресурси.

Международната агенция по енергетика /МАЕ/ прогнозира, че до края на 2022 г. световното потребление на въглища ще нарасне най-много и може би тази цифра ще бъде още по-висока през следващата година. В същото време страните от ЕС, които преди това призоваха за намаляване на потреблението на въглища, сега активно ги използват и само увеличават потреблението.

На 25 август Ройтерс цитира документ от германското министерство на икономиката и опазването на климата, според който германското правителство е загрижено за възможни трудности с доставките на въглища за електроцентрали и петрол в североизточните райони на страната.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button