СВЯТ

Die Welt: Бунтовете в Чехия са само началото, цяла Европа ще пламне заради…

В събота Чехия преживя това, с което Германия може да се сблъска тепърва: десетки хиляди хора в Прага демонстрираха срещу растящите цени на енергията и чешкото правителство, пише германският вестник Die Welt, цитиран от Труд.

Според полицията около 70 000 души са се събрали на централния Вацлавски площад, за да демонстрират под мотото „Чехия на първо място“, протестирайки срещу инфлацията, причинена от енергийната криза, ваксинациите срещу коронавирус и приемането на мигранти.

Демонстрантите поискаха оставката на дясноцентристкото правителство на премиера Петр Фиала, което е на власт едва от декември.

„Най-доброто за украинците, а два пуловера за нас“, гласеше един от банерите.

Така гражданите обвиниха правителството, че подкрепя Украйна със санкции срещу Русия, но не помага на чехите, които заради това пострадаха от рязкото увеличение на цените на парното.

Бунт в Чехия! Хората негодуват заради Украйна и скъпите горива и ток ВИДЕО

Според Фиала съботната демонстрация е организирана от „проруски хора, близки до екстремистки позиции“, чиито интереси са в конфликт с тези на Чешката република. „Очевидно руска пропаганда и дезинформационни кампании се провеждат на наша територия, а някои хора просто ги слушат“, каза ръководителят на чешкото правителство.

Сега цените на енергията растат в цяла Европа, тъй като ЕС купува значително по-малко природен газ от Русия поради военните действия в Украйна. В Германия различни групи също призовават за протестни демонстрации. Синдикатът „Верди“ заплаши с протест заради високите цени на тока. Лявата партия и АдГ мобилизират сили за „гореща есен“.

Представителят на Лявата партия в източната част на страната, депутатът от Лайпциг Сьорен Пелман, обяви демонстрация в понеделник в Лайпциг под мотото „Гореща есен, вместо да треперим от страх“. Крайнодесните Свободни саксонци планират да се присъединят към протеста на левицата и да проведат собствен митинг.

На свой ред лидерите на партията AдГ Тино Хрупала и Алиса Вайдел искат да представят съответната кампания следващата седмица. Мотото: „Гореща есен, вместо да треперим от страх“ се допълва от слогана „Нашата страна на първо място!“, пише Die Welt. Според публикацията това мото напомня политическият лозунг на Доналд Тръмп: „Америка на първо място“.

Защитниците на конституцията вече изразиха опасения, че в Германия, както и в Чехия, десни и леви групи могат да излязат на улицата заедно.

„В сравнение това, което преживяхме по време на пандемията от коронавирус, по-скоро ще прилича на рожден ден на дете“, казва Щефан Крамер, президент на Службата за конституционна защита на Тюрингия. Федералният министър на вътрешните работи Нанси Федър се опасява, че демонстрациите ще бъдат използвани от екстремисти и призовава да не се допуска подобно сливане.

Чехия, която в момента е председател на ЕС, е приела около 400 000 военни бежанци от Украйна и доставя на страната военни стоки и хуманитарна помощ в значителни мащаби, припомня германският вестник. В петък правителството на Фиала оцеля след вот на недоверие в парламента, поискан от популистката партия ANO на бившия ръководител на правителството Андрей Бабиш и крайнодясната партия, според Die Welt.

ПРОЧЕТИ

Back to top button