ИКОНОМИКА

Експерти казаха ще поевтинее ли токът, ако има таван за руския газ ВИДЕО

Брюксел предлага таван на цените на руския газ и мерки за пестене на енергия. Пакетът от мерки на Еврокомисията цели укротяване на цената на тока, която зависи от тази на газа, предава bTV.

Гергана Русинова е собственик на ресторант. Въпреки че цяло лято не е пускала климатик и че държавата и плаща компенсации, заради скъпия ток, сметките са непосилни.

 

„През последните 5-6 месеца двойно се е вдигнала сметката. От средна сума 600 -700 лева, последната ми беше 1800 лева“, казва Гергана Русинова.

Сред причините за високите цени на тока са високите цени на газа.
Тъй като те определят цената на електроенергията на борсите в края на всеки ден.

„Тези високи цени на генерация от газ повлияват останалата част на пазара, включително и в България, тъй като сме интегрирани пазари“, казва Константин Стаменов, председател на Българска федерация  на големите енергийно консуматори. 

Цаните на тока за домакинствата у нас са регулирани – последният скок е от юли с около 3 на сто. Но за бизнеса, който купува на свободния пазар, цената скочи 10 пъти спрямо миналата година.

„Тя дори и държавата да помага, те цените са много високи и е непосилно“, казва собственичката на ресторант.

Според експерти идеята, която обсъжда Европа, да се премахне зависимостта на цената на тока от тази на газа, е спорна – как и кога може да се случи. А таван на цената на руския газ не би повлияло на цената на тока, тъй като в момента Европа внася малко от Русия.

„Това, което показва „Газпром“, е, че те не искат да доставят този газ на Европа, не искат да изпълнят договорните си задължения. Така че обсъждане на налагане на някакъв таван на газа е безсмислено“, обясни Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button

����� ������

�������� �� ����

������ �� �������