ОБЩЕСТВО

Ето коя е новата мания, завладяла цяла България

С 12 800 е набъбнала за по-малко от година фейсбук групата „Пътуващи Бургас – София и обратно!”. Към днешна дата членовете й вече наброяват 77 800. Това е най-голямата компания от съмишленици за споделено пътуване у нас, в която само през последния месец е имало 3722 публикации, а покрай 6 септември се очаква да са поне двойно.

Създадена през октомври 2011 г.

, тази група не е единствената. 64 700 наброяват днес членовете на фейсбук общността „Пътуващи между Пловдив и София” при 26 000 шест години по-рано. Циркулиращите между Варна и София са 39 500, като в най-голямата от трите групи с такова име са 31 900. От разстоянието между Стара Загора и София се интересуват 37 100 души, членуващи в две групи, пише „Телеграф“.

Такива дестинации има до всички по-големи градове в България, а популярността на този вид пътувания нараства многократно покрай ковид пандемията, когато мнозина предпочитаха да ограничат контактите си с голям брой хора по автобуси и гари. Споделените пътувания се превърнаха в мания и все повече хора ги практикуват, а в последните месеци се нароиха и мераклиите да си намерят компания, с която да отскочат до Гърция или на пазар в Одрин.

Сметки

За шофьорите това е шанс да не слушат през целия път пращенето на радиото и да клюмат зад волана, а да разговарят с нови интересни хора, с които споделят общи неща. За пътниците пък това е начин да избегнат графика на автобусите и влаковете, който до някои градове е силно разреден. Освен това пътуването им излиза в пъти по-евтино. В допълнение редовното използване на споделено пътуване гарантира намаляване на трафика, спомага за облекчаването му по време на пиковите часове и намалява въздействието върху околната среда на емисиите от превозните средства.

Групите за споделени пътувания си имат неписани правила. Никъде в тях няма да видите общовалидна тарифа и това е нормално – превозвачите отдавна им търсят цаката, защото им объркват сметките. В същото време шофьорите, които предлагат свободни места и обявяват за колко човека и багаж са те, изрично уточняват дали в колата се пуши и дали може да се превозват и домашни любимци. Защото, съгласете се, няма да е много приятно, ако тръгнеш на път с йоркширски териер в пътна чанта и се окаже, че спътникът ти, с когото сте се уговорили, е домъкнал бултериер. Затова всякакви такива неща се казват предварително.

Предложения

„На 29.08. сутринта заминавам за морето на екскурзия – София – Приморско или където има дискотека в близост до Бургас, но не е скъпарско като Слънчака. Не си заслужава да пътувам сам, нито пък да карам сам екскурзията. Я съм се запознал с някого там, я не. Затова закарвам за символична цена да капнете малко гориво,  пък може и връщането, ако сте за седмица. Очаквам запознанство, а съответно обвързаните не са приоритет. P.S. Не е за момичета, гледали Хорейшо всичките сезони и им намирисва тая оферта на луд хладнокръвен психопат. В краен случай отивам сам (и за тези, които са гледали Хорейшо в повечко – да знаете съдбата може да ни засече там, дори да не искате).

Хетеросексуален съм и не качвам гейове. За 1-2 места. Дано съм ви разсмял, но офертата си важи!” . Така изглеждат някои от поканите за споделено пътуване в групите. Но повечето са стандартни: „Здравейте! Утре, 30.08., около 10 часа ще пътувам Бургас -Пловдив – 3 свободни места. Късния следобед към 18:30-19 ч. се връщам към Бургас, свободните места са 2”, „Здравейте, днес едно място София – Казанлък  след обед, с малък сак съм. И ако може цена. БЛАГОДАРЯ.”

Освен групите във Фейсбук вече има и платформа – sednakola.com, в която след регистрация се предлага възможност за бърз, удобен и евтин превоз. Профилната и рейтинговата система позволява да получите нужната информация относно това с кого ще пътувате, с каква кола, както и за оценките и коментарите на други потребители относно шофьора, към чието пътуване сте се присъединили.

Съгласно Наказателния кодекс извършването на възмезден превоз на пътници без лиценз е престъпление. Споделеното пътуване обаче в чистия си вид не цели формиране на печалба, а само разделяне на разходите за гориво за съответния курс. Ето защо шофьорите, които предлагат места във Фейсбук в личните си коли, не попадат под ударите на закона.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button