ИКОНОМИКА

„Газпром“ удари тежко Франция, Макрон свиква спешно…

„Газпром“ драстично намалява доставките на газ за Франция. Решението влиза в сила незабавно.

Френският енергиен гигант „Енжи“ е бил информиран от „Газпром“ едва днес.

Доставките се намаляват също от днес.

Официалната причина е „несъгласие между двете страни по договора за прилагането му“.

Добрата новина за Париж е, че руският газ е едва 17% от вноса и че хранилищата са пълни над 90% от капацитета им. По-притеснителната е, че тези количества могат да стигнат за не повече от два зимни месеца на френските потребители.

Президентът Макрон свиква Съвет по сигурността в петък. Правителството пък призова всички френски компании незабавно да предложат план за намаляване на консумацията им на енергия с 10%.

На фона на новината за намалените газови доставки френският министър на икономиката, финансите и възстановяването Брюно льо Мер предупреди обществеността да се подготви за предстояща „сурова“ зима и я призова да намали максимално потреблението на енергия, особено на газ, предаде „Ройтерс“.

„Всеки от нас трябва да разбере, че ще бъде необходимо да намалим потреблението на енергия у дома, в транспорта, в предприятията, в администрациите и в магазините“, посочи Льо Мер пред репортери.

Той също така подчерта, че има възможност правителството да трябва да ограничи енергийните доставки за някои предприятия, „но това трябва да е последната опция“.

Говорейки за доставките на руски газ, Брюно льо Мер отбеляза, че Франция трябва да намери „алтернативни източници на доставки“. Той каза, че Франция проучва варианти за по-добри енергийни връзки с Испания и повтори мнението на Париж, че цените на електроенергията в Европа не трябва да зависят от цените на газа, призовавайки блока да реформира механизма по ценообразуването.

Льо Мер обаче отбеляза, че френската икономика остава на път да достигне темп на растеж от 2,5% тази година, но предупреди, че драстично намаляване на доставките на руски газ за Франция може да застраши тази прогнозна перспектива.

„Трябва да предвидим възможността за пълно спиране на износа на руски газ за Франция, съчетано със сурова зима, като възможен сценарий наред с други“, каза френският министър.

Той също така призова Европейския съюз да даде съвместен отговор на кризата и растящите цени на енергията.

През април „Газпром“ спря доставките за България и Полша заради отказ от плащане в рубли. Впоследствие доставките спряха и за Дания, Естония, Нидерландия, Финландия. Намалени бяха количествата за Германия и Италия. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button