ПОЛИТИКА

Георги Свиленски: БСП гарантира социалния характер на правителството

“Все още не е минало времето и българите не са забравили управлението на ГЕРБ. Все още не са забравили как 500 милиона бяха дадени в ДКК и беше направен само 1 язовир.

Все още не забравили как бяха дадени авансите за AM „Хемус“ – за лот 7, 8 и 9, където ги няма проектите и собствеността още не е придобита, но парите бяха дадени. Българите ги помнят тези неща и по време на кампанията ГЕРБ ще трябва да отговарят.

” Това заяви членът на НС на БСП Георги Свиленски в ефира на БНТ.

По думите му, в първия месец от своето управление служебното правителство е успяло да върне кадрите и модела на ГЕРБ и ДПС в управлението на страната. „Втория месец предполагам ще се опитат да внушават на българските граждани, че политиките, приети по време на нашето управление няма да могат да бъдат изпълнени“, допълни Свиленски.

„Плашат, че едва ли не ще се провали влизането в Еврозоната. И говорят за някакви 12 млрд. дефицит, които към юли месец имаме 1.5 милиарда излишък, към август вероятно е същото и не е ясно как точно за следващите 4-5 месеца ще бъдат натрупани.

Същият този финансов министър беше зам.-министър в предишното управление и всичките тези политики са съгласувани с нея. И тя много добре знае откъде са средствата, за какво са предвидени и колко време ще бъдат плащани“, коментира социалистът.

Георги Свиленски изрази надежда, че служебното правителство няма да си позволява по време на предизборната кампания да внушава на хората, че политиките на предходното управление ще бъдат преразгледани.

„Това са безплатни ясли и детски градини за всяко едно българско дете. Имаме за цел модела на социалната държава, която застава зад всеки един човек в труден момент, както е сега по време на ковид криза, икономическа криза и война на няколкостотин километра от границата ни.

В правителството, което си отиде именно социалният елемент бе най-силен. Той беше гарантиран от БСП и от никоя друга партия“, обобщи той за част от мерките, които са основни за левицата.

„Да има ваучери за храна, за туристически услуги, за театър, за кино – от 80 на 200 лева. Също така да бъдат преизчислени и пенсиите.

За 12 години ГЕРБ вдигнаха средно пенсиите със 160 лева. Ние само за 7 месеца ги вдигнахме със 167 лв. и е това трябва да запомнят българските граждани и трябвa да знаят, че ние няма да позволим това нещо да бъде преразгледано, за да могат едни средства да бъдат отклонени за други политики. За нас приоритет са хората.

Например за младите семейства 600 лева необлагаем минимум за 1 дете и 1200 за за 2 деца. Всички политики са гарантирани без увеличение на данъците и без вземане на нов дълг. Бюджетът е гарантиран и обезпечен, парите ги има.

Това, което предлагаме за следващото правителство е тази социална политика да продължи. Хората имат нужда от подкрепа, а това са именно безплатните учебници от 1 до 12 клас, както и безплатните лекарства за деца до 14 годишна възраст“, категоричен бе Свиленски по отношение на подкрепата за семействата и увеличените пенсии.

Според него мястото на държавата е да защити българските граждани. Социалистът посочи, че за съжаление социалните плащания и повишените доходи са били изядени от инфлацията.

„Ние отдавна говорим за замразяване на цените на тока за битовите потребители. Предлагаме и цената на газа за битовите потребители да бъде замразена.

По тези теми сега партиите трябва да казваме каква ни е позицията. Премиерът не дава ясен отговор дали са започнали разговор с „Газпром“ и оставаме с впечатлението, че служебното правителство не води абсолютно никаква политика за овладяване на енергийната криза. Това, което трябва да направят премиерът, президентът и министърът на енергетиката е да хващат куфарите, да заминават на среща с „Газпром“, и да договарят евтин и сигурен газ.

Да, ние ще седнем на разговори с всеки доставчик, който дава ниска цена и гарантирани доставки, за да може българските граждани да живеят така, както заслужават в 21 век, това включва и разговори с „Газпром““, добави социалистът за предложенията на БСП в сферата на енергетиката.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button