СВЯТ

NYT: Успехът на Украйна се дължи на US секретни данни за…

През лятото, когато е започнало планирането на контраофанзивата, Киев е засилил обмена на данни с американските разузнавателни служби, което му позволи да освободи значителни територии в североизточната част на страната през последните дни. Това пише New York Times (NYT), като се позовава на американски служители. В публикацията не се уточнява какъв вид информация са разменили страните.

„По време на войната Съединените щати предоставят на Украйна информация за командни пунктове, складове за боеприпаси и други ключови обекти на руските военни линии“, пише The New York Times.

Интензивната обмяна позволява включително и на американското разузнаване да дава по-адекватна информация.

Подобна разузнавателна информация в реално време е позволила на украинците да се насочат към руските сили, да убият висши генерали и да принудят доставките на боеприпаси да бъдат преместени по-далеч от руските фронтови линии, уточнява News.bg.

New York Times пък припомня, че служители на американското разузнаване са заявили, че често са имали по-добра представа за военните планове на Русия, отколкото за тези на Украйна. Притеснени, че споделянето на оперативните им планове може да разкрие слабите им места и да обезсърчи продължаващата американска подкрепа, украинците са пазели внимателно оперативните си планове.

Явно обаче по време на разработването на плана за контраофанзива, ръководството на Киев е решило, че споделянето на повече информация със САЩ ще помогне за осигуряването на по-голяма помощ и успех, твърдят американски служители.

Високопоставени американски служители отказват подробности за това доколко Украйна е споделила плановете си и колко и какви съвети са предложили Съединените щати, но един от тях е заявил пред NYT, че американците „постоянно“ са обсъждали с Киев начините, по които Украйна би могла да забави руското настъпление в източната част на страната.

Постиженията в североизточната част на страната, включително превземането на Изум, ключов железопътен възел, са най-важните успехи, които Украйна е постигнала досега, оценяват военни наблюдатели.

Все още не е ясно колко голямо стратегическо значение ще имат тези успехи, но има признаци, че настоящата офанзива може да е начален етап, който може да отблъсне значително руската фронтова линия, заявяват военни експерти и бивши служители на разузнаването.

„В продължение на няколко месеца смятах, че Украйна ще изтласка Русия обратно към линията от 23 февруари до края на годината“, казва генерал-лейтенант в оставка Фредерик Ходжис, бивш висш командващ на американската армия в Европа, визирайки навечерието на руското нахлуване. „Наблюдавам руската логистика и просто ми се струва, че те не могат да издържат на това. Техният морал и дисциплина и всичките им проблеми с живата сила – просто не е устойчиво за тях да направят това, което се опитваха да направят“, е оценката на Ходжис.

Според него успехът на украинците от последните дни в стремежа да си върнат земите в южната и източната част на страната може да се развие по-бързо, отколкото той е предполагал и дори да създаде предпоставки за опит за връщане на Крим през следващата година.

И други експерти се съгласяват, че тенденцията може да се обърне в полза на Украйна.

„Контраофанзивата на украинската армия се развива по-бързо и заема терен“, казва и Мик Мълрой, бивш служител на Пентагона и офицер от ЦРУ. „Сега е моментът украинската армия да използва всяка възможност, която има, за да намали и унищожи руския боен капацитет.“

Настоящи и бивши американски служители хвалят сложността на украинската подготовка за контранастъпление. Решението на Украйна да афишира контранастъплението си на юг, преди да нанесе удар на североизток, е стандартна техника за заблуда, използвана от американските войски за специални операции, които обучават украинците от анексирането на Крим през 2014 г. насам.

„Тези момчета са били обучавани в продължение на осем години от специалните части“, казва Евелин Фаркас, служител на Пентагона за Украйна и Русия в администрацията на Барак Обама.

Въпреки че съобщенията около настъплението в южната част на страната може да са били нещо като финт, служителите казват, че този удар също има значение. Дори и малки успехи на юг ще затруднят руските сили при превземането на пристанищния град Одеса, което пък е цел на президента Владимир В. Путин.

Въпреки това все още е твърде рано да се определи дали украинските военни могат да продължат настъплението си.

Настъплението ще натовари украинците, които страдат от недостиг на доставки, особено на артилерийски снаряди. Тяхната армия също понася тежки загуби, а преминаването в настъпление е по-трудно и по-трудно за поддържане от защитата. Някои американски служители предупреждават, че колкото по-успешна е Украйна през следващите няколко дни, толкова повече Русия ще търси начини да отвърне на удара.

Но новата офанзива показа как руските сили не са в състояние да преодолеят основни проблеми, разкрити в първите дни на конфликта.

Руските военни продължават да се борят с логистичните проблеми. Руската армия не е в състояние да увеличи индустриалната си база, за да отговори на изискванията на войната, смятат източници на NYT. Украинската противовъздушна отбрана все още застрашава руските самолети, което пречи на Москва да използва пълния потенциал на своята армия.

Русия може и да преразгледа решението си да не провежда мащабни проекти за изграждане на сили за подновяване на настъплението в Украйна, включително и мобилизация. Владимир Путин може също така да се опита да използва различни тактики в новата фаза на войната, особено ако смята, че моралът на Украйна получава сериозен тласък от успешната контраофанзива.

Не се изключва руснаците да прибягнат до кибератаки.

Георгий Дубински, заместник-министър на цифровата трансформация на Украйна, прогнозира, че през следващите зимни месеци Русия ще се опита отново да атакува украинската енергийна система, като повреди електропреноса или спре тръбопроводите.

„Следващата фаза е, че те ще се опитат да поразяват нашия енергиен и финансов сектор“, каза г-н Дубински. „Този сценарий сме го виждали и преди.“ През 2015 г. Русия атакува енергийната мрежа на Украйна. Но този път Украйна очаква Русия да използва по-целенасочени фишинг атаки.

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button