ИКОНОМИКА

Политолог: Добрите икономически данни, изложени от Евростат, са резултат от работата на министър Нинова

Данните на статистическата служба на ЕС – Евростат от 17 август показаха, че България има двойно по-голям растеж на БВП за второто тримесечие на 2022 г. спрямо първото от средната за Евросъюза. Отбелязва се и ръст от 4,8% за второто тримесечие спрямо същото тримесечие от година по-рано. Наблюдава се продължение на експанзията от 4,5% от първото тримесичие за тази година.

Това казва в свой анализ политологът Борислав Ангелов.

И всичко това на фона на безпрецедентите кризи и предизвикателства пред икономиките в страните от ЕС, а и не само. Говорим за енергийна, икономическа, продоволствена кризи, ръст на инфлация, нарушени доставки, които не идват от България, а отвън. 

Постигането на такива резултати при толкова тежка ситуация без съмнение е резултат от провежданата икономическа политика на редовното правителство и основно на министъра на икономиката Корнелия Нинова. Да знаеш как да създадеш условията, средата, да подкрепиш бизнеса, да спреш натиска върху бизнеса, да ограничиш кражбите и да следваш целта публичните предприятия да се управляват добре демонстрира смелост и истинско желание за промяна. 

И ето го сравнението: 

На 29 август Националният статистически институт (НСИ) излезе с официалното си месечно съобщение за бизнес климата, с който отбелязва, че той се влошава с 3,4% спрямо предходния месец. Като основен фактор се сочи несигурната икономическа среда. Да се чете дословно: несигурната икономическа среда. В цял свят от политиката на правителствата и това какво говорят се влият икономики, борси, индекси. Назначеното от президента служебното правителство вкара страх и напрежение в българското общество.

Насади чувство за несигурност. От първия си ден започна да провежда политика на реваншизъм, на гонения и уволнения, на смени на директори. Такова кадруване в институциите като мащаби и срокове не е правило никога никое служебно, а дори и редовно правителство. Вместо да се занимае с основната си задача – организарането на честни и свободни избори, служебното правителство се натовари с наместването на собствената си номенклатура. Това е ярко доказателство, че имат дългосрочни политически и икономически апетити. 

Когата се стремиш да градиш, имаш едни резултати, а когато се стремиш да връщаш статукво и да разграждаш, средата се променя и бизнесът започва да не вижда добра перспектива за развитие в текущата икономическа ситуация. Излизането на служебното правителство от конституционните му правомощия закономерно доведе и до влошаване на икономическата и социална среда в страната. Колкото по-бързо има редовно правителство и устойчиво управление, толкова по-бързо могат да се решават проблемите на българските граждани и българския бизнес. 

Микроблейдинг

ПРОЧЕТИ

Back to top button